Preţurile au crescut peste aşteptări: Inflaţia de bază din zona euro atinge 5,3% în Ianuarie, maximul ultimilor decenii, faţă de estimarea iniţială de 5,2%

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 23 februarie 2023 19 afişări

Inflaţia de bază din zona euro a atins un record în ianuarie, au arătat datele revizuite, alimentând planul Băncii Centrale Europene de a majora ratele dobânzilor cu încă jumătate de punct luna viitoare, titrează Bloomberg.

Creşterea preţurilor de bază a atins 5,3% – mai mult decât estimarea iniţială de 5,2% –conform Eurostat. Inflaţia generală, care include alimentele şi energia, a crescut, de asemenea, cu 0,1 puncte procentuale, până la 8,6%, după ce datele Germaniei s-au dovedit a fi mai mari decât estimarea preliminară a agenţiei.

Raportul sublinează efectele de lungă durată ale şocului asupra preţurilor, cea mai mare creştere din ultimele decenii. Acest lucru va încuraja şi mai mult politica agresivă a BCE care se concentrează pe presiunile subiacente ale preţurilor, chiar dacă inflaţia generală scade.

Oficialii BCE, conduşi de preşedinta Christine Lagarde, au declarat, la ultima lor întâlnire, că intenţionează să ridice rata depozitului la 3% de la 2,5% atunci când se vor reuni pentru a stabili costurile împrumuturilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Inflatie,
euro,
BCE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.