Preşedinţia a reziliat oficial contractul cu TAROM pentru avionul VIP

Autor: Anca SIMINA Postat la 18 aprilie 2013 56 afişări

Contractul încheiat de Preşedinţie cu Tarom în 2010 pentru închirierea avionului Airbus 310, botezat „aeronava VIP“, a fost reziliat la sfârşitul lunii martie, în urma disputei publice dintre preşedintele Traian Băsescu şi ministrul transporturilor Relu Fenechiu, informează publicaţia „Gândul“.

Preşedinţia a reziliat oficial contractul cu TAROM pentru avionul VIP

Contractul încheiat de Preşedinţie cu Tarom în 2010 pentru închirierea avionului Airbus 310, botezat „aeronava VIP“, a fost reziliat la sfârşitul lunii martie, în urma disputei publice dintre preşedintele Traian Băsescu şi ministrul transporturilor Relu Fenechiu, informează publicaţia „Gândul“.

„Contractul este reziliat în acest moment. Tarom nu mai are nicio obligaţie faţă de Administraţia Prezidenţială“, a explicat pentru „Gândul“ Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie al companiei naţionale de transport aerian.

Ruperea legăturilor cu Tarom este confirmată şi de Preşedinţie. „A doua zi după conferinţa de presă în care s-a vorbit despre acest lucru s-a trimis o adresă la Tarom în care Administraţia Prezidenţială a anunţat că nu mai doreşte continuarea acestui contract“, spune Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui. Potrivit informaţiilor „Gândul“, Preşe­dinţia nu este în acest moment în discuţii cu nicio altă companie aeriană privată pentru închirierea unei aeronave în regim charter. Variantele luate în calcul la Palatul Cotroceni pentru deplasările externe din următoarele 2-3 luni ale lui Traian Băsescu sunt cursele de linie, iar, pentru situaţii de urgenţă interne, cele două avioane sau elicopterele armatei. După conflictul cu Relu Fenechiu care a prezentat public un document prin care managerul Tarom Chris­tian Edouard Heinzmann cerea Ministerului Transporturilor suportarea unor costuri de 22.689.000 de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro, pe an pentru aeronava VIP, din care în 2012 s-ar fi recuperat doar 1.519.000 de lei, Traian Băsescu a anunţat că renunţă definitiv la zborurile cu Tarom.

„Vă asigur că la nevoie, atunci când va fi nevoie, voi lua în charter un avion de la o companie străină, ca să ne spună atunci Guvernul cât costă avionul“, spunea preşedintele pe 21 martie, susţinând iniţial că „nu există contract, nu am ce să reziliez, pur şi simplu, s-a propagat o minciună“.

După câteva momente, Băsescu a revenit însă în sala de conferinţe de la Palatul Cotroceni cu o precizare: „Acum am aflat în lift că există o minută, un contract. Categoric nu mai merg cu TAROM“.

La acel moment, preşedintele a fost însă evaziv în legătură cu rezilierea. „O să văd, nu pot să vă spun, abia am aflat că există“, a ezitat Băsescu să dea un răspuns tranşant.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, a doua zi, Preşedinţia a cerut Tarom rezilierea. Decizia a venit în condiţiile în care conducerea companiei anunţase că va trimite o scrisoare la Palatul Cotroceni „prin care s-a solicitat instituţiei să precizeze dacă doreşte continuarea actualului contract sau rezilierea“. „Nu am mai trimis-o pentru că am primit un telefon şi apoi o solicitare scrisă de la Preşedinţie că doresc rezilierea“, a explicat pentru gândul Dan Pascariu.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/presedintia-a-reziliat-oficial-contractul-cu-tarom-pentru-avionul-vip-10763695
10763695
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.