Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv privind garantarea accesului la avort

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 iulie 2022 80 afişări

Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv pentru a proteja accesul la avort, a anunţat Casa Albă, conform BBC.

Preşedintele Joe Biden va semna un ordin executiv privind garantarea accesului la avort

Biden s-a confruntat cu presiuni din partea colegilor democraţi pentru a reacţiona după recenta hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie care a anulat hotărârea Roe vs. Wade, ceea ce a deschis calea pentru ca fiecare stat american să decidă dacă şi cum permite avorturile.

Ordinul va include măsuri de protejare a accesului la medicamente pentru avort.

De asemenea, se aşteaptă ca ordinul să consolideze protecţia împotriva potenţialelor sancţiuni pentru femeile care doresc să facă avort dacă traversează graniţele statului pentru această procedură, să protejeze accesul la contracepţie şi să ia măsuri pentru a proteja confidenţialitatea pacienţilor.

Ordinul îl va însărcina pe secretarul pentru sănătate şi servicii umane Xavier Becerra să prezinte un raport în termen de 30 de zile cu privire la aceste eforturi.

Biden a susţinut că abilitatea sa de a institui dreptul la avort este limitată dacă nu există o acţiune din partea Congresului SUA.

"Până atunci, preşedintele s-a angajat să facă tot ce îi stă în putere pentru a apăra drepturile reproductive şi a proteja accesul la avorturi sigure şi legale", a declarat vineri Casa Albă în comunicat.

Acţiunea vine la aproape două săptămâni după ce Curtea Supremă a decis să anuleze Roe vs. Wade, hotărârea istorică din 1973 care a garantat dreptul constituţional la avort pe întreg teritoriul SUA.

De atunci, cel puţin nouă state au instituit o interdicţie aproape totală, singura excepţie fiind pericolul pentru viaţa mamei.

Alte state se străduiesc acum să protejeze accesul la avort pe fondul unor contestaţii legale, în timp ce clinicile de avort fac slalom printre noile legi.

Biden îl însărcinează pe procurorul general şi pe consilierul Casei Albe să convoace avocaţi pro bono privaţi şi organizaţii de interes public pentru a încuraja reprezentarea juridică a celor care solicită sau oferă servicii de sănătate reproductivă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
biden,
avort

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.