Premierul Franţei răspunde Rusiei: Nu există nicio îndoială că ne vom angaja militar în protejarea aliaţilor noştri est-europeni dacă conflictul se va extinde dincolo de teritoriul ucrainean

Autor: Ştefan Stan Postat la 01 martie 2022 565 afişări

Premierul Franţei răspunde Rusiei: Nu există nicio îndoială că ne vom angaja militar în protejarea aliaţilor noştri est-europeni dacă conflictul se va extinde dincolo de teritoriul ucrainean

Armata franceză nu intervine încă în Ucraina, dar "vom fi nevoiţi să ne angajăm militar" dacă Rusia ar ataca o ţară NATO, a declarat Jean Castex.

Premierul Jean Castex a anunţat marţi, în faţa Adunării Naţionale, consolidarea participării Franţei la forţa militară a NATO în statele vecine Ucrainei, ţară care se află de cinci zile sub atac armat din partea Rusiei.

"Preşedintele Republicii a decis deja să ne consolidăm participarea la forţa NATO din statele baltice în Polonia şi România", a anunţat Jean Castex, adăugând că Franţa va "prelua conducerea ca naţiune cadru a unui batalion multinaţional care va fi desfăşurat în această săptămână în România.

El a dat asigurări că Franţa şi ceilalţi membri ai NATO "pun în aplicare în mod colectiv toate mijloacele posibile pentru a scrie următoarele acte ale acestei crize", adăugând că acest lucru "va dura mult timp".

Jean Castex a mai amintit că, dacă armata franceză nu a intervenit militar în Ucraina astăzi, a fost pentru că Franţa "nu poate recurge la forţă decât dacă este atacată direct sau în cadrul sistemelor de alianţă din care face parte. Alianţa atlantică, din care facem parte, este o alianţă defensivă, se apără atunci când unul dintre membrii săi este atacat, iar Ucraina nu este membră a NATO.

"Nu există nicio îndoială că vom fi chemaţi să ne angajăm militar în protejarea aliaţilor noştri est-europeni dacă conflictul se va extinde dincolo de teritoriul ucrainean în ţările membre ale alianţei", a avertizat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.