Premieră mondială. O operaţie cu celule stem din placentă i-a salvat viaţa unui bebeluş

Postat la 20 decembrie 2022 54 afişări

Premieră mondială. O operaţie cu celule stem din placentă i-a salvat viaţa unui bebeluş

Un chirurg cardiolog spune că "probabil a salvat viaţa" unui bebeluş, efectuând o operaţie "în premieră mondială" cu ajutorul celulelor stem din placentă

Profesorul Massimo Caputo, de la Institutul Bristol Heart, a folosit o "schelă" de celule stem de pionierat pentru a corecta malformaţia cardiacă a bebeluşului Finley.

El speră să dezvolte tehnologia astfel încât copiii născuţi cu boli cardiace congenitale să nu mai aibă nevoie de atâtea operaţii.

Finley, acum în vârstă de doi ani, este "acum un băieţel fericit şi în creştere".

Dar s-a născut cu arterele principale ale inimii în sens invers şi, la doar patru zile, a fost supus primei sale operaţii pe cord deschis la Bristol Royal Hospital for Children.

Din nefericire, operaţia nu a rezolvat problema, iar funcţia sa cardiacă s-a deteriorat semnificativ, partea stângă a inimii suferind de o lipsă severă de flux sanguin, potrivit BBC.

Mama sa, Melissa, din Corsham, în Wiltshire, a declarat: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta: Am fost pregătiţi de la început că şansele ca el să supravieţuiască nu erau bune. După 12 ore, Finley a ieşit în cele din urmă din operaţie, dar a avut nevoie de un aparat de bypass cardiac şi pulmonar pentru a se menţine în viaţă, iar funcţia sa cardiacă se deteriorase semnificativ”.

După săptămâni la terapie intensivă, se părea că nu exista nicio modalitate convenţională de a trata starea lui Finley şi că acesta depindea de medicamente pentru a-şi menţine inima în funcţiune.

Dar a fost încercată o nouă procedură, care implica celule stem dintr-o bancă de placentă.

Profesorul Caputo a injectat celulele direct în inima lui Finley, în speranţa că acestea vor ajuta vasele de sânge deteriorate să crească.

Aşa-numitele celule "alogene" au fost cultivate de oamenii de ştiinţă de la Royal Free Hospital din Londra, iar milioane dintre ele au fost injectate în muşchiul inimii lui Finley.

Celulele alogene au capacitatea de a se dezvolta în ţesuturi care nu sunt respinse şi, în cazul lui Finley, au regenerat muşchiul cardiac deteriorat.

„L-am debranşat de la toate medicamentele pe care le lua, l-am debranşat de la ventilaţie", a declarat profesorul Caputo. „A fost externat din ITU şi acum este un băieţel fericit şi în creştere".

Cu ajutorul unei bio-imprimante, se realizează o schelă de celule stem pentru a repara anomaliile la valvele din vasele de sânge şi pentru a repara găurile dintre cele două camere principale de pompare ale inimii.

În mod normal, ţesutul artificial este folosit la copii pentru reparaţii cardiace, dar poate eşua şi nu creşte odată cu inima, astfel încât, pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de mai multe operaţii.

Profesorul Caputo speră că un studiu clinic asupra plasturilor va avea loc în următorii doi ani, după ce lucrările de laborator vor fi fost încununate de succes.

Profesorul Caputo şi echipa sa spun că tehnologia celulelor stem ar putea economisi pentru NHS aproximativ 30.000 de lire sterline pentru fiecare operaţie care nu mai este necesară, economisind milioane de lire sterline în fiecare an.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
celule stem,
bebelus,
operatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.