Prea puţin şi prea târziu: Investiorii nu se lasă convinşi şi continuă să-şi ducă banii departe de China în ciuda faptului că a doua economie a lumii a început să dea semne timide de revenire

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 septembrie 2023 119 afişări

Prea puţin şi prea târziu: Investiorii nu se lasă convinşi şi continuă să-şi ducă banii departe de China în ciuda faptului că a doua economie a lumii a început să dea semne timide de revenire

Investitorii străini au renunţat la încă 23 de miliarde de yuani sau 3,15 mld. dolari, în obligaţiuni şi acţiuni chinezeşti în septembrie, continuând trendul vânzărilor în masă din august, în ciuda faptului că naţunea dă semne de revenire pe plan economic, scrie Financial Times.

 Vânzările prin intermediul schemelor Stock Connect din China, care permit investitorilor străini să tranzacţioneze obligaţiuni onshore, au avut loc până acum într-un ritm mai lent decât în luna precedentă, când au fost vândute datorii în valoare de 12 miliarde de dolari. Cu toate acestea, pieţele chineze de acţiuni sunt încă pe cale să înregistreze una dintre cele mai mari ieşiri de capital lunare nete din acest an.

Indicele CSI 300 al acţiunilor de top din China a rămas stabil în această săptămână, în ciuda faptului că, săptămâna trecută, au fost raportate cifre mai bune decât se aşteptau pentru vânzările cu amănuntul şi producţia industrială, precum şi a unei îmbunătăţiri moderate a indicelui oficial al managerilor de achiziţii din industria prelucrătoare (PMI), publicat la sfârşitul lunii trecute. Indicele Hang Seng China Enterprises din Hong Kong a pierdut 2 procente în această săptămână.

„Credem că economia a ajuns deja în cel mai prost moment al său şi există spaţiu de revenire. În ceea ce priveşte piaţa şi investitorii, contiunăm să observăm că pesimismul încă îşi spune cuvântul”, a declarat Dong Chen, şeful departamentului de cercetare macro pentru Asia la Pictet Wealth Management 

Producţia industrială a crescut cu 4,5% de la an la an în august. Vânzările cu amănuntul, un indicator al cheltuielilor care a rămas în mod constant slab, au adăugat 4,6%. Ambele măsuri au fost mai mari decât prognozaseră analiştii şi au depăşit ratele de creştere raportate pentru ele în iulie, de 3,7 şi, respectiv, 2,5%.

 Indicele PMI al sectorului manufacturier pentru luna august a fost, de asemenea, uşor peste aşteptări, crescând de la 49,3 la 49,7, apropiindu-se de valoarea de 50 de puncte care separă expansiunea de contracţie. Cifre separate au arătat că emiterea de noi împrumuturi la băncile chineze a crescut, de asemenea, puternic în august, depăşind previziunile.

Investitorii local sunt de părere că economia a atins deja „fundul sacului” şi urmează o revenire, însă investitorii străini se tem că o îmbunătăţire economică reală va întârzia să apară, având în vedere relaţiile dintre SUA şi China şi încercările Beijingului de a câştiga controlul asupra sectorului privat, efort ce s-a întins pe ultimii ani fără prea mult succes.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.