Povestea omului care a pierdut 35 de miliarde de dolari într-un singur an. Cum a ajuns să primească 30 de ani de puşcărie şi să aibă datorii peste 1,2 mld. de dolari

Postat la 15 noiembrie 2018 13254 afişări

Povestea omului care a pierdut 35 de miliarde de dolari într-un singur an. Cum a ajuns să primească 30 de ani de puşcărie şi să aibă datorii peste 1,2 mld. de dolari

Eike Batista, fostul cel mai bogat om din Brazilia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în urma unor fapte de corupţie, potrivit Bloomberg.

Batista a fost condamnat pentru că i-a plătit 16,6 milioane de dolari fostului guvernator din Rio de Janeiro pentru a primi contracte publice de la stat, potrivit sentinţei publicate pe sistemul digital al tribunalelor din Rio.

Cititi aici poveste completa a lui Eike Batista

Avocatul lui Batista, Fernando Martins, a transmis că va face apel. Batista se află în prezent în arest la domiciliu, iar fostul guvernator al Rio, Sergio Cabral, este în închisoare deja.

„Exact pentru că este un om de afaceri cunoscut la nivel mondial, practicile sale criminale de business erau capabile să contamineze mediul de business şi reputaţia Braziliei, lăsând cicatrici adânci în încrederea investitorilor şi antreprenorilor care, în ultimii ani, au văzut Brazilia ca pe o opţiune bună de investiţii”, scrie judecătorul Marcelo Bretas în legătură cu decizia sa.

Procesul cunoscut sub numele de „Carwash” a început în 2014 şi a avut ca rezultat o serie de condamnări în rândul unor mari politicieni ai ţării şi ai oamenilor de afaceri – printre care şi fostul preşedinte al ţării Luiz Inacio Lula da Silva. Investigaţia a atras atenţia asupra unei epidemii de corupţie.

Un raid al poliţiei la conacul lui Batista anul trecut a descoperit un Lamborghini Aventador parcat în sufragerie şi un seif plin de bani, dar nu şi pe suspect. Poliţia l-a declarat drept fugar internaţional, iar atunci când s-a întors în Brazilia l-au băgat în închisoare, pentru a-i da drumul în arest la domiciliu trei luni mai târziu.

Imperiul de mărfuri şi spaţii logistice i-a asigurat lui Batista o avere personală de peste 30 de miliarde de dolari la începutul deceniului, transformându-l într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Averea s-a evaporat după ce muntele său de start-up-uri s-a prăbuşit sub greutatea datoriilor. A primit „distincţia” de „miliardar negativ” în 2015, când averea lui s-a scufundat la datorii de 1 miliard de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brazilia,
condamnare,
inchisoare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.