Raportul UE gaseste Romania si Bulgaria asediate de probleme

Postat la 23 iulie 2009 15 afişări

Bruxelles. La 30 de luni dupa ce s-au alaturat Uniunii Europene, Bulgaria si Romania sunt chinuite de coruptie, fraude si crima organizata, conform unui raport publicat miercuri, care ridica semne de intrebare referitoare la vointa liderilor politici de a aplica reformele.

Judecata dura a Comisiei Europene evidentiaza un sir de deficiente printre care se numara masuri inadecvate privind lupta impotriva spalarii de bani, cumpararii voturilor, fraudei si omorurilor corelate cu crima organizata.

Romaniei i-a mers putin mai bine in raport, insa i s-a precizat ca, in ceea ce priveste reformele, eforturile raman „fragmentate”. Nici Bulgaria nu sta mai bine, inregistrand progrese sensibile doar in restructurarea serviciului procurorilor criminalisti, unde numarul condamnarilor a crescut. In lupta cu marile cazuri de coruptie, cele doua state nu au inregistrat progrese fata de anul 2008.

Nicu Popescu, cercetator la Consiliul European pentru Relatii Externe, considera ca ambele tari ar fi fost intr-o stare mult mai precara daca nu aderau la UE in ianuarie 2007 si, cu toate acestea, sunt mult mai evoluate decat alte tari din regiune, ca Ucraina sau Republica Moldova.

Cu Croatia in discutii pentru aderarea la UE si alte state din sudul si estul Europei care spera sa se alature Uniunii, raportul poate intari scepticismul din diferite capitale europene privind intelepciunea unei viitoare extinderi.

Cititi mai multe pe www.nytimes.com.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/raportul-ue-gaseste-romania-si-bulgaria-asediate-de-probleme-4685320
4685320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.