Nimic nou la Kiev

Postat la 06 octombrie 2007 1 afişăre

Singura posibila noutate legata de alegerile parlamentare din Ucraina s-a consumat inainte de a se confirma: victoria Blocului Iulia Timosenko, o adevarata surpriza in conditiile in care sondajele dadeau drept castigator Partidul Regiunilor, condus de premierul pro-rus Viktor Ianukovici.

Surpriza insa nu a avut loc: Partidul Regiunilor a obtinut cele mai multe voturi (peste 34%), insuficient insa pentru formarea unei majoritati parlamentare, dupa cum tot un numar insuficient de voturi pentru o majoritate au intrunit si fostii aliati din "revolutia portocalie", Iulia Timosenko si presedintele Viktor Iuscenko, cu al sau partid Ucraina Noastra (ceva mai putin de 45%). Astfel incat vechiul joc al negocierilor si al compromisurilor, care a grevat din plin ultimul an al puterii de la Kiev, a reinceput. Initial, presedintele Iuscenko a cerut negocieri pentru formarea unei coalitii mai largi, parand deci sa-i invite si pe opozanii sai din Partidul Regiunilor, pentru ca ulterior sa precizeze ca vrea doar o coalitie intre fortele pro-occidentale, in primul rand cu Blocul Timosenko. Discutiile s-au anuntat insa complicate, intrucat Iuscenko ar vrea sa evite un guvern care s-o aiba ca premier pe Iulia Timosenko, viitorul lui contracandidat la prezidentialele din 2010, stiut fiind ca prima conditie a doamnei cu codite este sa conduca viitorul guvern. Comentatorii au luat in calcul pentru un posibil deznodamant si rezultatul discutiilor dintre compania rusa Gazprom si autoritatile ucrainene privind plata unei datorii de 910 milioane de euro pentru gazele furnizate de Gazprom, care a amenintat Kievul saptamana trecuta ca sisteaza livrarile daca nu-si incaseaza banii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
kiev,
politica,
extern,
eveniment
/actualitate/politic/nimic-nou-la-kiev-947121
947121
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.