Ce vor sa faca bulgarii cu averile mafiotilor locali

Postat la 24 mai 2010 82 afişări

Statul bulgar intentioneaza sa foloseasca in scopuri sociale o serie de bunuri confiscate de la mafioti, intre care si proprietati imobiliare unde ar dori sa deschida camine de batrani sau gradinite.

Ministrul bulgar de interne, Tsvetan Tsvetanov, a declarat saptamana trecuta ca va face tot posibilul ca institutia sa sa recapete controlul asupra complexului sportiv Spartak din Sofia, asociat timp de mult timp cu afacerile lui Aleksei Petrov, un cap mafiot arestat in februarie in cursul unei operatiuni speciale a politiei, denumita "Caracatita".

O parte din birourile firmei de asigurari Lev Ins, tot din sfera afacerilor lui Petrov, se gasesc si ele in incinta complexului, iar aici s-a petrecut faimoasa - in Bulgaria - scena a intalnirii fostului ministru de interne Rumen Petkov cu doi alti capi mafioti, Anghel Hristov si Plamen Galev, supranumiti "fratii Galev", intalnire a carei descoperire a dus la demiterea lui Petkov. Tot aici, Aleksei Petrov a fost tinta unei tentative de asasinat.

Saptamana trecuta, potrivit Novinite, comitetul insarcinat cu confiscarea averilor acumulate ilegal, supranumit "comitetul Kuslev", dupa numele sefului sau, Stoian Kuslev, a obtinut sechestrul asupra unor proprietati in valoare de 41 de milioane de leva (21 de milioane de euro) apartinand membrilor gruparii "Caracatita", din care 3,3 milioane ale lui Petrov. Kuslev a propus crearea unui fond national in care sa fie depozitate averile confiscate, spre a fi ulterior distribuite asociatiilor caritabile, spitalelor si caminelor ori folosite spre a oferi compensatii victimelor actiunilor mafiote.

Comitetul Kuslev a propus si confiscarea cladirilor detinute de mafioti si schimbarea destinatiei lor in camine, centre de zi de asistenta sociala si gradinite pentru copii. Stoian Kuslev a invocat experienta SUA, unde in astfel de cazuri cladirile si proprietatile confiscate nu sunt vandute intotdeauna cand exista ocazia ca statul sa castige imediat de pe urma lor, ci sunt angajate companii care sa le administreze, pastrandu-le in proprietatea statului, cu altfel de folos. O lege privind soarta proprietatilor confiscate ar trebui sa fie aprobata de guvernul de la Sofia pana la sfarsitul lui iulie si de catre parlament in toamna.

Recent, parlamentul a aprobat raportul de activitate al comitetului Kuslev pe 2009, raport respins de fostul parlament dominat de socialisti, pe motiv ca oamenii lui Kuslev sunt ineficienti si nu genereaza venituri la buget.

In 2009, comitetul a cerut justitiei sa aprobe impunerea sechestrului pe averi de 255 de milioane de leva (130 de milioane de euro) apartinand mafiotilor, insa tribunalul a autorizat doar confiscarea unor proprietati in valoare de 254 de milioane de leva.

Dintre cei 14 membri ai gruparii arestati in februarie si cercetati pentru extorcare, trafic de droguri, proxenetism si alte activitati ilegale, numai Aleksei Petrov si un aghiotant al sau au ramas dupa gratii. In ceea ce ii priveste pe "fratii Galev", figuri celebre ale lumii interlope din Bulgaria, ambii cercetati pentru o lunga serie de infractiuni, acestia au fost eliberati temporar din arest anul trecut, pentru a putea candida la alegerile parlamentare, insa au ratat de putin sa fie alesi, iar apoi au ramas in libertate. Saptamanile trecute, presa a scris ca doi dintre bodyguarzii lor au batut mar un politist la Blagoevgrad, insa Plamen Galev a declarat ca n-are nicio legatura cu bataia si ca nu-i cunoaste pe cei implicati.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
Bulgaria
/actualitate/politic/ce-vor-sa-faca-bulgarii-cu-averile-mafiotilor-locali-6160791
6160791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.