Ploi fără precedent în ultimii 100 de ani într-o ţară europeană. O furtună îngrozitoare face ravagii, şi deja sunt cinci morţi

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 noiembrie 2023 400 afişări

Ploi fără precedent în ultimii 100 de ani într-o ţară europeană. O furtună îngrozitoare face ravagii, şi deja sunt cinci morţi

Zone mari din Toscana au fost afectate de inundaţii, soldate cu cinci morţi şi mai multe persoane dispărute, în timp ce vântul şi ploile puternice afectează întreg centrul Italiei. Oamenii s-au urcat pe acoperişuri pentru a scăpa de potop.

Maşinile au fost luate de ape în urma revărsării râului Bisenzio, iar oamenii s-au urcat pe acoperişuri pentru a scăpa de potop. Patru spitale au fost inundate, oamenii au rămas blocaţi în maşini în pasaje subterane, iar coasta de vest a fost lovită de valuri mari, relatează BBC.

Furtuna Ciarán a provocat peste 12 decese în Europa de Vest.

Vânt de 207 km/h a fost înregistrat mai devreme pe coasta de nord-vest a Franţei, în timp ce furtuna a lovit şi sudul Angliei, Belgia, Olanda şi Germania, precum şi coasta atlantică a Spaniei şi Portugaliei.

Un copil în vârstă de cinci ani a fost una dintre cele două persoane ucise în Belgia de copacii căzuţi.

Liniile electrice au căzut, iar transportul a fost grav perturbat. Locuitorii au fost nevoiţi să fie evacuaţi din casele lor de pe insula Jersey din Canalul Mânecii.

Furtuna a ajuns în Toscana joi seară, iar guvernatorul regional Eugenio Giani a declarat stare de urgenţă, deoarece vântul a atins 140 km/h.

Livorno şi oraşele Prato şi Montemurlo, în apropiere de Florenţa, s-au numărat printre cele mai afectate zone.

În Montemurlo, autorităţile au declarat vineri că de joi după-amiază au căzut 200 mm de ploaie, iar râul Bisenzio a ieşit din matcă în două locuri.

Un bărbat de 85 de ani a fost găsit mort la parterul casei sale inundate. Salvatorii cred că acesta nu a reuşit să urce scările pentru a se salva.

Guvernatorul regiunii Toscana a distribuit o înregistrare video în care se vede cum maşini sunt luate de ape şi a făcut apel la oameni să meargă la etajele superioare. El a descris precipitaţiile ca fiind "fără precedent în ultimii 100 de ani".

În apropiere de râu, în Campi Bisenzio, oamenii s-au urcat pe acoperişuri pentru a se pune în siguranţă, iar aproximativ 100 de angajaţi şi clienţi s-au refugiat într-un centru comercial.

Printre cei dispăruţi se numără un cuplu a cărui maşină a fost găsită răsturnată în Vinci, la vest de Florenţa. Existau temeri că râul Arno va fi inundat în Florenţa, dar situaţia de urgenţă pare să se fi diminuat până la jumătatea dimineţii.

Primarul oraşului Prato, Matteo Biffoni, a descris evenimentele din cursul nopţii ca fiind "o lovitură în stomac". Inundaţiile au lăsat zone întregi scufundate, iar parterul spitalului Santo Stefano din oraş a fost parţial inundat.

Coasta de vest a fost lovită de valuri de 3,5 m, iar Milano a fost afectată de inundaţii pentru a doua oară în această săptămână, la trei zile după ce râul Seveso a ieşit din matcă.

Furtuna a provocat pagube şi în regiunea Veneto din nord-estul ţării, unde o persoană a fost dată dispărută, iar guvernatorul Luca Zaia a declarat că au căzut 160 mm de ploaie în 24 de ore.

Mai la est, au fost emise alerte meteorologice de culoare roşie în Slovenia şi Croaţia. Meteorologii au avertizat că va fi vânt puternic, grindină şi furtuni, iar autorităţile din Slovenia au avertizat asupra unuia dintre cei mai puternici ciclon din ultimii 10 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
italia,
inundaţii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.