Pieţele s-au întors împotriva Marii Britanii pentru a doua oară în mai puţin de un an: Perspectivele de inflaţie şi de creştere se întunecă din nou

Autor: Ştefan Stan Postat la 08 iulie 2023 167 afişări

Pieţele s-au întors împotriva Marii Britanii pentru a doua oară în mai puţin de un an: Perspectivele de inflaţie şi de creştere se întunecă din nou

Pieţele s-au întors împotriva Marii Britanii pentru a doua oară în mai puţin de un an, pe măsură ce perspectivele de inflaţie şi de creştere se întunecă pentru o economie care este deja în urma celorlalte naţiuni din Grupul celor şapte.

În condiţiile în care Banca Angliei se străduieşte să ţină în frâu spirala preţurilor, investitorii au crescut pariurile că ratele dobânzilor vor ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani. Lira sterlină s-a îndepărtat de aceste aşteptări mai mult decât oricând de când bugetul nefericit al premierului Liz Truss a zguduit pieţele în septembrie.

În timp ce investitorii i-au acordat succesorului ei, Rishi Sunak, creditul pentru stabilizarea situaţiei la începutul acestui an, două rapoarte cruciale din ultima lună au arătat salarii şi preţuri încăpăţânate şi puternice - în ciuda celei mai rapide creşteri a costurilor de împrumut din ultimele trei decenii.

"Pieţele pun sub semnul întrebării credibilitatea politicii britanice", a declarat Adam Cole, strateg şef pe piaţa valutară la RBC Capital Markets. "Diferenţa dintre rate şi monedă nu este încă la fel de mare ca atunci, dar se îndreaptă în aceeaşi direcţie."

Următoarele două săptămâni vor fi esenţiale în conturarea perspectivelor.

Duminică, guvernatorul BOE, Andrew Bailey, vorbeşte în Franţa, iar a doua zi apare alături de ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, la Mansion House din Londra. Marţi sunt publicate datele oficiale privind locurile de muncă, iar joi sunt publicate datele lunare privind PIB-ul. Cifrele privind inflaţia pentru luna iunie sunt publicate pe 19 iulie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.