Personalul Comisiei Europene nu are voie să folosească TikTok

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 februarie 2023 33 afişări

Personalul Comisiei Europene nu are voie să folosească TikTok

Comisia Europeană a interzis personalului să folosească aplicaţia chineză de socializare TikTok din motive de securitate, în cel mai recent exemplu de tensiuni tot mai mari între Beijing şi Occident, scrie Politico. 

Guvernele occidentale sunt din ce în ce mai alarmate de dovezile conform cărora companiile chineze de tehnologie ajută Partidul Comunist şi serviciile sale de informaţii să colecteze cantităţi uriaşe de date din întreaga lume - cu un accent deosebit pe ţinte politice şi de securitate de mare valoare.

Un oficial de rang înalt a declarat pentru Politico că toţi angajaţii au primit ordin joi dimineaţă să elimine TikTok de pe dispozitivele lor oficiale şi că trebuie să elimine aplicaţia şi de pe dispozitivele personale, dacă au instalate aplicaţii legate de muncă.

Alternativ, membrii personalului pot şterge aplicaţiile legate de muncă de pe telefoanele personale dacă insistă să păstreze TikTok.

"Pentru a proteja datele Comisiei şi pentru a spori securitatea cibernetică a acesteia, Consiliul de administraţie corporativă al CE a decis să suspende aplicaţia TikTok pe dispozitivele corporative şi pe dispozitivele personale înscrise în serviciul de dispozitive mobile al Comisiei", se arată în e-mailul trimis joi dimineaţă personalului.

Funcţionarilor li se cere să dezinstaleze aplicaţia de partajare video "cât mai curând posibil" şi înainte de 15 martie. "Începând cu 15 martie, dispozitivele cu aplicaţia instalată vor fi considerate neconforme cu mediul corporativ", se arată în e-mail.

Comisia are o politică de tip "bring your own device", pe care înalţii funcţionari o descriu ca fiind "oribilă" din punct de vedere al securităţii.

Este probabil ca şi celelalte instituţii ale Uniunii Europene, inclusiv Consiliul şi Parlamentul, să interzică aplicaţia, deşi ar putea dura mult mai mult timp pentru ca Parlamentul, în special, să fie capabil să pună în aplicare o astfel de politică.

Este probabil ca interdicţia să fie anunţată public în cadrul şedinţei obişnuite de informare de la prânz a Comisiei.

Într-o declaraţie pentru Politico, TikTok a declarat că decizia a fost "greşită".

"Suntem dezamăgiţi de această decizie, pe care o considerăm eronată şi bazată pe concepţii greşite fundamentale", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok. "Am contactat Comisia pentru a clarifica lucrurile şi a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin la TikTok în fiecare lună."

Statele Unite - unde TikTok s-a confruntat cu presiuni continue - au interzis aplicaţia, în decembrie, pentru toate dispozitivele guvernului federal, din cauza temerilor legate de potenţialul spionaj din partea Chinei, unde se află sediul companiei mamă a TikTok, ByteDance. De asemenea, mai multe state au implementat în ultima săptămână propriile restricţii. De asemenea, directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, urmează să depună pentru prima dată mărturie în faţa Congresului SUA, la 23 martie, cu privire la potenţialele riscuri pentru securitatea naţională a Statelor Unite.

În întreaga UE, controalele guvernamentale asupra TikTok, care este utilizat în mod regulat de aproximativ 125 de milioane de europeni, s-au intensificat în ultimele luni. Oficialii Comisiei l-au avertizat pe Shou Zi Chew, directorul general al TikTok, cu ocazia primei sale vizite la Bruxelles, să respecte legislaţia europeană. Cu toate acestea, în afară de autorităţile publice din Ţările de Jos, cărora li s-a cerut să suspende utilizarea aplicaţiei, majoritatea ţărilor UE şi Bruxelles-ul s-au ferit până acum, în mare parte, să interzică utilizarea TikTok.

Cele patru partide de coaliţie olandeze vor să meargă mai departe, solicitând interzicerea TikTok pe telefoanele guvernamentale. Presat, guvernul olandez a cerut serviciilor sale de informaţii să evalueze dacă utilizarea TikTok pe telefoanele guvernamentale reprezintă un risc. Este primul guvern din Europa care ia în considerare o astfel de interdicţie.

În august anul trecut, parlamentul britanic şi-a închis contul TikTok după ce parlamentarii sancţionaţi de China au exprimat îngrijorări cu privire la securitatea datelor. În decembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a atacat compania, numind-o "înşelător de inocentă" şi o cauză de "dependenţă reală" în rândul utilizatorilor, precum şi o sursă de dezinformare rusă.

TikTok este, de asemenea, investigată de principala autoritate europeană de protecţie a datelor din Irlanda pentru transferuri potenţial ilegale de date ale cetăţenilor europeni către China, în conformitate cu Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) al UE.

TikTok a recunoscut la începutul lunii noiembrie că unii dintre angajaţii săi din China puteau accesa datele utilizatorilor europeni ai TikTok. În încercarea de a linişti temerile, compania a anunţat săptămâna trecută că analizează posibilitatea de a păstra informaţiile utilizatorilor europeni în trei centre de date din Europa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisia europeană,
tik tok,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.