Papa Benedict: "Hitler a fost un idol păgân"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 septembrie 2011 160 afişări

Papa Benedict al XVI-lea l-a calificat pe dictatorul german Adolf Hitler drept un "dictator păgân", cu ocazia vizitei sale de patru zile în Germania.

Suveranul Pontif s-a întâlnit la Berlin cu un grup de evrei, cărora le-a spus că vizita sa îl aduce într-un "loc esenţial de aducere aminte, dezolanta aducere aminte a faptului că de aici a pornit Shoah, aici a fost planificată şi organizată anihilarea fraţilor noştri evrei din Europa".

Papa Benedict a vorbit despre "stăpânirea nazistă a terorii" ca fiind bazată pe "un mit rasist, între elementele căruia a fost şi respingerea lui Dumnezeu cel al lui Avram, Isac şi Iacob, Dumnezeu cel al lui Isus Cristos şi al tuturor celor care cred în el".

"Adolf Hitler cel presupus 'atotputernic' a fost un idol păgân, care a vrut să-i ia locul Dumnezeului biblic, creatorul şi tatăl tuturor oamenilor", a declarat Suveranul Pontif.

El a atras atenţia că "refuzul de a ţine cont de acest Dumnezeu îi face întotdeauna pe oameni să nu ţină cont nici de demnitatea umană".

Papa a apreciat calitatea dialogului Bisericii Catolice cu iudaismul şi a adăugat că "noi, creştinii, ar trebui să devenim tot mai conştienţi de afinitatea noastră cu iudaismul. Pentru creştini, nu poate exista niciun hiat în istoria mântuirii. Mântuirea vine de la evrei".

Papa Benedict s-a pronunţat pentru un dialog între lectura Bibliei ebraice şi cea a Vechiului Testament creştin (respectiv între comunităţile care reprezintă civilizaţia iudeo-creştină), afirmând că acest dialog trebuie "să întărească speranţa noastră comună în Dumnezeu, în contextul unei societăţi tot mai secularizate". "Fără această speranţă, societatea îşi pierde umanitatea", a mai spus Suveranul Pontif.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/papa-benedict-hitler-a-fost-un-idol-pagan-8793029
8793029
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.