(P) Acestea sunt principalele 5 favorite la câştigarea Euro 2024

Postat la 11 martie 2024 34 afişări

Turneul final al Campionatului European de fotbal, găzduit de Germania în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024, reuneşte cele mai puternice naţionale de fotbal de pe continent. La Euro 2024 participă şi reprezentativa de fotbal a României, calificată după o absenţă de opt ani la un turneu major.

„Tricolorii” sunt favoriţi să treacă de faza grupelor şi să se califice în fazele eliminatorii, după cum reiese din secţiunea EURO 2024 noutăţi de pe comunitatea pariorilor din România. Echipa antrenată de Edward Iordănescu este a doua favorită a grupei E, din care mai fac parte Belgia, Slovacia şi câştigătoarea Play-off-ului B al Ligii Naţiunilor, care poate fi Ucraina, sau Bosnia-Herţegovina, sau Israel sau Islanda. România are cota 1.57 să se califice în „optimile” Campionatului European şi cota 150.00 să câştige trofeul.

Anglia şi Franţa sunt creditate cu şanse egale la câştigarea competiţiei din Germania. A treia favorită este reprezentativa ţării gazdă, Top 5 favorite fiind completat de Portugalia şi de Spania.

Anglia are cel mai valoros lot

Anglia are cel mai valoros lot dintre naţionalele calificate la Euro. Gareth Southgate antrenează jucători cu o cotă totală de piaţă de 1,15 miliarde de euro, potrivit estimării făcute de site-ul de specialitate transfermarkt.com. Cel mai valoros jucător englez este Bukayo Saka (22 de ani, cotă de piaţă 120 de milioane), mijlocaşul ofensiv al lui Arsenal Londra.

Reprezentativa Albionului a fost finalistă la Euro 2020, pierzând în faţa Italiei, după loviturile de departajare, chiar pe stadionul „Wembley” din Londra. La Euro 2024, englezii sunt în grupă cu Slovenia, Danemarca şi Serbia.

Cupa Mondială 2022 este ultimul turneu final major la care a participat Anglia. Elevii lui Southgate au fost eliminaţi în faza sferturilor de finală.

Franţa are cel mai longeviv selecţioner

Numit în funcţie pe 8 iulie 2012, Didier Deschamps este cel mai longeviv dintre selecţionerii prezenţi la Euro 2024. El a cucerit un titlu mondial în 2018 şi a jucat finala contra Argentinei la Cupa Mondială 2022 din Qatar. La ultima ediţie a Campionatului European, reprezentativa Hexagonului a ajuns până în faza optimilor de finală, fiind eliminată de Elveţia.

Lotul Franţei este cotat la 1,06 miliarde de euro, cel mai valoros jucător fiind Kylian Mbappe (25 de ani, 180 de milioane), atacantul lui Paris Saint-Germain.

În Germania, Franţa face parte din grupa D, alături Ţările de Jos (echipă pe care a învins-o de două ori în calificări), Austria şi câştigătoarea Play-off-ului A din Liga Naţiunilor (Polonia/Ţara Galilor/Finlanda/Estonia).

Germania are un palmares bogat

Naţionala de fotbal a Germaniei are în palmares patru cupe mondiale şi trei titluri europene, însă nu a mai realizat nicio performanţă în ultimul deceniu. În toamna trecută, nemţii şi-au schimbat selecţionerul, Hansi Flick fiind înlocuit de Julian Nagelsmann.

Lotul reprezentativei ţării organizatoare este cotat la 654 de milioane de euro, cel mai valoros component fiind Florian Wirtz (20 de ani, 100 de milioane), mijlocaşul ofensiv al celor de la RB Leipzig.

Germania nu a jucat în preliminarii, fiind calificată din oficiu. Face parte din grupa A, alături de Scoţia, Ungaria şi Elveţia. La Euro 2020 a fost pierdut în optimile de finală, iar la CM 2022 a fost eliminată din faza grupelor.

Portugalia se bazează în continuare pe Cristiano Ronaldo

Lotul Portugaliei este unul dintre cele mai valoroase, fiind cotat la 948,5 milioane de euro. Cel mai valoros jucător este Bernardo Silva (29 de ani, 80 de milioane), mijlocaşul ofensiv al lui Manchester City, dar vedeta este în continuare Cristiano Ronaldo. Chiar dacă a împlinit 39 de ani, CR7 va merge în Germania ca să doboare noi recorduri. S-a clasat pe locul 2 în topul celor mai buni marcatori din preliminarii, cu 10 goluri.

Lusitanii au un selecţioner nou, Roberto Martinez fiind numit în locul lui Fernando Santos. La Euro 2020, Portugalia a părăsit competiţia în faza optimilor de finală. Anul acesta este în grupă cu Turcia, Cehia şi câştigătoarea Play-off-ului C din Liga Naţiunilor (Grecia/Georgia/Luxemburg/Kazahstan).

Spania a triumfat de trei ori la Euro

Spania are în palmares trei titluri europene (cucerite în 2012, 2008 şi 1964) şi o Cupă Mondială (câştigată în 2010). Este singura naţională care a triumfat în trei turnee majore consecutive (2008, 2010, 2012). Lotul ibericilor este cota la 902 milioane de euro, cel mai valoros jucător fiind Rodri (27 de ani, 110 milioane), mijlocaşul defensiv al lui Manchester City.

După eliminarea din „optimi” de la Cupa Mondială 2022, selecţionerul Luis Enrique a fost demis. În locul său a venit Luis de la Fuente. La Euro 2024, Spania face parte din grupa B, alături de Croaţia, Italia şi Albania. Este cea mai puternică grupă de la turneul final, Italia fiind campioana europeană en-titre, iar Croaţia terminând pe locul 2 la CM 2018 şi pe locul 3 la CM 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.