Ospitalieri, hoti si murdari

Postat la 01 august 2006 21 afişări

Aderarea la 1 ianuarie 2007 nu va insemna automat pentru romani si suprimarea controalelor la frontierele interne ale UE - cele cu Ungaria si Bulgaria, in cazul Romaniei.

Aderarea la 1 ianuarie 2007 nu va insemna automat pentru romani si suprimarea controalelor la frontierele interne ale UE - cele cu Ungaria si Bulgaria, in cazul Romaniei. Bucurestiul a aflat saptamana trecuta ca, din cauza unor probleme birocratice ale Uniunii, aceste controale ar putea dura si pana in martie 2008, dupa cum a anuntat comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini. Calitatea de membru cu drepturi depline al UE se va concretiza astfel mai tarziu de 1 ianuarie 2007, in ciuda nemultumirilor in acest sens exprimate de o parte a celor afectati, reuniti in "Grupul de la Salzburg" (Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia si Slovenia). Ca data aderarii trebuie sa ramana insa 1 ianuarie, autoritatile romane mai pot incerca sa convinga Bruxellesul doar pana la 6 septembrie, cand ministrul integrarii, Anca Boagiu, va fi convocata de catre oficialii europeni pentru ultima intalnire de pregatire a raportului de pe 26 septembrie.

 

Daca perceptia Romaniei in randul oficialilor europeni tinde sa fie favorabila (lucru remarcat si de o analiza pozitiva a Bancii Mondiale in privinta luptei anticoruptie), nu la fel se prezinta si perceptia in randul cetatenilor UE.

 

Un studiu comandat de Guvern si publicat saptamana trecuta arata ca, cel putin in cazul germanilor, imaginea negativa a Romaniei predomina. Astfel, in Germania romanii sunt vazuti ca "ospitalieri, dar inapoiati, hoti si murdari", iar primele lucruri la care germanii se gandesc cand vine vorba despre orasele romanesti sunt "saracia si mahalalele".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/ospitalieri-hoti-si-murdari-2511480
2511480
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.