Opinie Ştefan Vuza: Când chimia europeană strănută, economia întregului continent va face gripă! Efectele politicilor energetice nerealiste au întotdeauna efecte

Autor: Ştefan Vuza Postat la 15 noiembrie 2023 42 afişări

Opinie Ştefan Vuza: Când chimia europeană strănută, economia întregului continent va face gripă! Efectele politicilor energetice nerealiste au întotdeauna efecte

Chimcomplex reuşeşte spectaculos să se închidă în creştere cu profitul la 9 luni, într-un context european în care toţi jucătorii din chimie sunt în cădere liberă.

Compania a reuşit această performanţă pentru că este o corporaţie cu o structură de produse de tip conglomerat şi care, chiar dacă a fost nevoită să îşi închidă temporar trei secţii, din cauza preţurilor nejustificate la energie şi gaz s-a reechilibrat prin celelalte producţii. Echipa de management a intuit perfect spre ce se îndreaptă piaţa europeană şi a luat măsuri cu 6 luni înainte de fiecare val: a lansat acum 14 luni un program de restructurare a 389 de posturi, a grăbit investiţiile în capacităţi energetice proprii unde a cheltuit deja 50 milioane euro şi a început un joc puternic de alianţe în amonte şi în aval. 

Când chimia europeană strănută, economia întregului continent va face gripă! Şi argumentez aceasta prin a sublinia încă o dată că efectele politicilor energetice nerealiste au întodeauna efecte. Societatea, care se comportă din ce în ce mai mult ca un pacient cu autism accentuat, nu va scapa de nota de plată auto-provocată. Este doar o chestiune de timp până când şi celelalte bresle din economie vor plăti acest cost iresponsabil, care va spulbera peste o treime din jucătorii din industria europeană. Valul va trece apoi peste cei din servicii şi tot aşa, până la oamenii rând. Somnolenţa politicului, a mass media şi mai ales a specialiştilor care tac lăsând loc povestitorilor care au intoxicat opinia publică, va fi plătită în curând. Jucătorii care continuă să se îmbete cu apă rece şi aleg a vedea doar partea plină a paharului vor plăti dublu! Chimia europeană (şi va rog să vedeţi raportările marilor jucători https://cen.acs.org/business/economy/Chemical-industry-profits-evaporate-Europe/101/i37?sc=231111_sc_eng_li_cen ) chiar dacă a trecut de tsunami rămâne vigilentă, suntem legaţi de cei din aval de noi, pentru care nimeni nu poate estima corect impactul. Indiferent de scenariu noi suntem aici şi ne oferim să îi ajutăm.

Chimia a rezistat valului nejustificat de scumpiri din energii (gaz, petrol, energie electrică etc). Val care apoi a fost amplificat de speculatori de tot felul (unii profesionişti, alţii escroci – căci se ştie că a venit timpul lor, iar alţii chiar statali). Speculatorii au fost ajutaţi chiar de organismele din ţările europene abilitate să vegheze abuzurile de pe piaţă, au fost ajutaţi prin neimplicare şi iresponsabilitate, mai ales în ţările din Europa Centrală, maladie care s-a răspândit repede şi către ţările din Europa de Est.

Acum 6 luni avertizam la o conferinţă că “apa a ajuns în sala motoarelor” (comparând criza economică simţită întâi în chimia Europei, care este la baza economiei, cu un vapor de tip Titanic). Bancherii zâmbeau atunci zicând că totul este bine şi aveau dreptate, pentru că de la etajul lor (din sala de dans a Titanicului) totul se vedea bine, muzica cânta - adică companiile îşi plăteau ratele, iar pasagerii dansau şi consumau. Chiar dacă toată lumea ştia deja că se consuma pe datorie! La numai trei luni, toţi cei trei bancheri optimişti mi-au copiat întocmai mesajele în speech-urile lor şi au devenit prudenţi! Iar din acest fapt am înţeles cât de mult s-a amplificat sindromul şi comportamentul autist în ultimii ani, în toate păturile societăţii. Între timp am mai învăţat să tac şi să nu mai îmi fac publice estimările, pentru că oricum fiecare trăieşte în realitatea lui! Noi am trecut de tsunami, iar acum veghem atent cum vor trece cei din lanţul economic de după noi. Am însă şi o veste bună: există viaţă şi după moarte! Pentru începători sună sarcastic, dar eu, care am trecut printr-un faliment acum 15 ani, vă spun că este una din experienţele cele mai valoroase din cariera oricărui profesionist. Înveţi să nu te mai bazezi pe bănci sau oameni, nu mai poţi fi minţit, ştii să decodifici informaţiile distorsionate din piaţă, iar ca urmare devii: real vigilent, viu şi ancorat în realitate şi în prezent, ne mai putând fi amăgit niciodată!

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.