Oficial american: Statele Unite nu mai ţin persoane în detenţie în Afganistan

Autor: Gaidau Ion Postat la 11 decembrie 2014 47 afişări

Statele Unite nu mai ţin persoane în detenţie în Afganistan, după 13 ani de la invadarea acestei ţări şi înlăturarea de la putere a talibanilor, a afirmat miercuri un oficial american, citat de AFP.

Această sursă, care a solicitat anonimatul, a adăugat că ultimii deţinuţi "originari din ţări terţe", adică nici americani, nici afgani, nu se mai află sub responsabilitatea Statelor Unite şi că Pentagonul nu mai are vreun centru de detenţie în Afganistan.

Autorităţile de la Kabul vor avea autoritate asupra tuturor închisorilor din Afganistan din momentul intrării în vigoare a tratatului bilateral de securitate, la 1 ianuarie 2015, potrivit acestui oficial.

Printre aceste închisori este şi foarte controversatul complex de la Bagram, situat la aproximativ 40 de kilometri de Kabul, unde deţinuţi au fost torturaţi în perioada "războiului împotriva terorismului", decretat de fostul preşedinte american George W. Bush după atentatele din 11 septembrie 2001.

În primăvara anului 2013, Washingtonul a transferat controlul asupra acestei închisori forţelor afgane, dar a păstrat sub responsabilitatea sa aproximativ 50 de deţinuţi străini, printre care şi pakistanezi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
AFGANISTAN,
ÎNCHISOARE
/actualitate/oficial-american-statele-unite-nu-mai-tin-persoane-in-detentie-in-afganistan-13714864
13714864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.