O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Munţii Bucegi de o cercetătoare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 august 2023 41 afişări

O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Munţii Bucegi de o cercetătoare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti

O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Parcul Natural Bucegi şi a primit numele de Epipactis bucegensis, planta dovedind că poate forma populaţii stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.

Orhideea a fost descoperită de Nora Anghelescu, doctorand al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi a fost deja prezentată lumii ştiinţifice mondiale, cercetătorii români publicând articole în mai multe reviste internaţionale de specialitate.

Planta a fost observată prima data în iulie 2009 în cadrul unor studii în teren, dar a trecut în ultimii 14 ani printr-o perioadă marcată de distrugeri şi incertitudini, până când a primit un nume şi a dovedit că are şanse de a supravieţui în zonă.

”Din păcate, monitorizarea ulterioară, după 2009, nu a fost posibilă, deoarece în vara anului 2012 zona a fost complet distrusă şi cea mai mare parte a florei a fost pierdută din cauza unei dezvoltări imobiliare masive. Cu toate acestea, în 2022, în cadrul unui studiu de teren botanic, au fost redescoperite două noi populaţii în partea de sud-est a parcului natural, la o altitudine de aproximativ 820-980 m.  Împreună, cele două populaţii conţineau aproximativ 60-75 de exemplare”, potrivit Societăţii Ornitologice Române.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
parc,
descoperire,
dovedire,
nume

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.