O nouă metodă prin care pot fi concediaţi angajaţii din Romania

Postat la 26 octombrie 2016 1309 afişări

O nouă metodă prin care pot fi concediaţi angajaţii din Romania

Angajaţii care nu îşi respectă contractul de muncă pot fi concediaţi printr-o metodă inedită.Instanţa Supremă a decis că angajaţii români pot fi demişi printr-un simplu mesaj trimis de şefi pe e-mail.

Angajatorul este îndreptăţit să transmită decizia de concediere a unui salariat şi prin intermediul e-mail-ului, a stabilit recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Mai exact, judecătorii au considerat că această modalitate de comunicare a documentului este legală, însă numai dacă sunt respectate anumite condiţii.

Legalitatea transmiterii deciziei de concediere prin intermediul poştei electronice se găseşte într-o decizie ICCJ de luni şi va produce efecte la nivel naţional după ce va apărea în Monitorul Oficial.

În esenţă, judecătorii au stabilit că angajatorii pot să comunice deciziile de concediere şi pe e-mail, această modalitate fiind permisă de legislaţia în vigoare. „Decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei (...)", scrie într-un comunicat de presă al Curţii

Totodată, judecătorii subliniază că transmiterea deciziei de concediere prin e-mail este posibilă dacă salariatul a dat angajatorului o adresă de poştă electronică la care poate fi contactat şi părţile comunică în mod obişnuit în acest fel.

Fişierul electronic trebuie să fie în format PDF („portable document format" - un format de fişier electronic portabil) şi să conţină informaţiile obligatorii prevăzute de Codul muncii.

Ctiti mai multe pe www.botosaneanul.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.