O nouă ameninţare se ridică în Est: Din umbră, China învaţă fără încetare din războaiele Vestului cum să îşi distrugă inamicii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 martie 2022 10733 afişări

O nouă ameninţare se ridică în Est: Din umbră, China învaţă fără încetare din războaiele Vestului cum să îşi distrugă inamicii

Războiul din Ucraina a devenit subiect de studiu pentru Beijing. Armata chineză, care nu a mai participat la un conflict armat de aproape 50 de ani, urmăreşte cu mare atenţie modul de desfăşurare al luptelor din interiorul Ucrainei, scrie Financial Times.

Decenii la rând analiştii militari chinezi au continuat să studieze războaiele de pe glob şi să noteze cele mai importrante aspecte strategice ale războiului. Războiului Golfului din 1991 i-au învăţat importanţa bătăliilor aeriene, dar şi cum ar trebui să-şi folosească rachetele pentru a anihila centrele militare de defensivă aeriană ale inamicului.

„Armata Chinei a studiat intens războaiele moderne în care s-au implicat Rusia şi SUA. Ştim că au urmărit cu mare atenţie modul în care Rusia a acţionat în Siria şi ne aşteptăm să urmărească intens şi războiul din Ucraina”, a declarat Ian Burns McCaslin, cercetător militar.

Beijingul nu s-a mulţumit doar cu studierea războielor ci îşi pregăteşte armata în cadrul unor exerciţii militare care sunt menite să imite inamicul şi tacticile sale de război.

Pentru armata Chinei războiul din Ucraina reprezintă o lecţie mai importantă decât tot ce a văzut până acum. Trupele chinezeşti sunt create după modelul celor din Rusia, iar mare parte din echipamentul militar ar armatei este de provenienţă rusească. Mai mult, cele două ţară desfăşoară împreună ample exerciţii militare, motiv pentru care studierea greşelilor din Ucraina este crucială pentru Beijing.

Pe plan militar Rusia care în ultimi 15 ani a fost implicată în două războaie şi o invazie, a lăsat impresia că deţine o forţă armată foarte bine organizată. Totuşi, problemele de care armata roşie s-a lovit în invazia asupra Ucrainei au trimis o undă de şoc către Beijing şi a stârnit îngrijorare printre generalii chinezi.

Problemele de comunicare ale trupelor terestre ruse din Ucraina, demonstrează slăbiciunile unei structuri de comandă centralizată. Atunci când structura cade, trupele rămân fără ajutor.

Răspunsul Chinei la această problemă este descentralizarea. În cadrul armatei se încearcă divizarea puterii de comandă către rangurile inferioare, însă controlul politic pe care Partidul Comunist Chinez continuă să îl exercite, la care se adaugă problema loialităţii unor cadre militare, îngreunează procesul.

„Este vital pentru noi să observăm modul de desfăşurare al operaţiunii din Ucraina. Strategiile noastre vor fi modificate în funcţie succesul sau eşecul armatei ruse”, a mai spus McCaslin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
razboi,
china

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.