O nouă alertă vine de la specialişti în legătură cu mai multe alimente pe care şi majoritatea românilor le consumă zilnic, dar care au efecte îngrozitoare asupra sănătăţii

Postat la 15 martie 2024 636 afişări

O nouă alertă vine de la specialişti în legătură cu mai multe alimente pe care şi majoritatea românilor le consumă zilnic, dar care au efecte îngrozitoare asupra sănătăţii

Alarma ar trebui să se declanşeze în momentul când găsim mai mult de 5 ingrediente pe etichetele alimentelor.

Respectarea unei alimentaţii sănătoase şi efectuarea unei activităţi fizice regulate sunt două obiceiuri bune care ne permit să trăim mai bine şi mai mult timp, însă în ultimii ani conceptul de hrană sănătoasă s-a schimbat, iar alimentele ultraprocesate sunt din ce în ce mai excluse din diete şi din planurile de masă. Acum a sosit un nou studiu care susţine credinţa că alimentele ultraprocesate sunt dăunătoare pentru organism, care a identificat 32 de efecte nocive asupra sănătăţii.

Această categorie, bine definită de clasificările internaţional, include toate acele produse industriale care includ cel puţin 5 ingrediente, inclusiv aditivi care servesc la îmbunătăţirea sau acoperirea aromelor şi mirosurilor, modifică consistenţa finală a ingredientelor în sine şi măresc timpul de păstrare.

Coloranţii, aromele, potenţiatorii de aromă şi aromă, îndulcitorii, emulgatorii şi agenţii de îngroşare sunt doar câţiva dintre aditivii care ajung în alimentele pe care le avem prea des acasă, de la ciocolată la cereale pentru micul dejun, de la sosuri şi sosuri gata preparate la cârnaţi, până la băuturi spirtoase distilate şi preparate pentru deserturi şi prăjituri.

Un studiu publicat în British Medical Journal şi realizat de o serie de cercetători din diverse universităţi din întreaga lume, din Statele Unite, împreună cu Şcoala Johns Hopkins Bloomberg, avertizează despre pericolele ultraprocesatelor.

În general, cercetările au găsit mai multe asocieri directe între expunerea la alimente ultra-procesate şi o serie de parametri de sănătate, inclusiv mortalitatea, cancerul şi rezultatele sănătăţii mentale, respiratorii, cardiovasculare şi metabolice. Concluzia este pe cât de simplă, pe atât de alarmantă: o dietă bogată în alimente ultraprocesate este direct legată de 32 de efecte adverse asupra sănătăţii, unele mai grave decât altele.

Pornind de la 45 de analize agregate utilizate în 14 studii diferite şi publicate în ultimii 3 ani, cu date de la aproape 10 milioane de oameni, cercetătorii au stabilit o legătură între consumul de alimente ultraprocesate şi 50% risc crescut de a muri din cauza problemelor cardiovasculare, dar şi riscul crescut cu 48-53% de a dezvolta anxietate şi alte tulburări mintale, precum şi un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.

Dacă nu au existat îndoieli cu privire la aceste legături, cercetarea a definit ca „foarte credibilă” asocierea dintre consumul acestei categorii de alimente şi creşterea cu 21% a riscului de deces din orice cauză, în timp ce riscul de deces din cauza inimii, boala poate creşte de la 40% la 66%. De asemenea, studiul a emis ipoteza posibilelor legături între o dietă de acest tip şi unele tipuri de cancer, dar şi probleme gastrointestinale şi astm.

Rezultatele acestui studiu sunt deosebit de importante în lumina datelor legate de consumul de alimente ultraprocesate în ţările cu venituri mari, unde în medie până la 58% din aportul caloric zilnic total provine tocmai din aceste alimente.

„Descoperirile evidenţiază necesitatea măsurilor de reducere a expunerii la aceste tipuri de alimente. În ţările cu venituri mari, ponderea energiei derivate din alimente ultraprocesate variază între 42% şi 58% în Australia şi, respectiv, Statele Unite ale Americii”, explica autorii studiului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alimente,
studiu,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.