O mare ţară a lumii, devastată de un cutremur de 6,6 grade. Sunt zeci de morţi, iar mai multe drumuri şi clădiri au fost distruse

Autor: Laura Buciu Postat la 05 septembrie 2022 571 afişări

O mare ţară a lumii, devastată de un cutremur de 6,6 grade. Sunt zeci de morţi, iar mai multe drumuri şi clădiri au fost distruse

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit luni provincia chineză Sichuan, seismul fiind cel mai puternic care a lovit regiunea din 2017 încoace. Cel puţin 30 de persoane au murit, iar capitala provinciei Chengdu a fost zguduită, dar şi provincii mai îndepărtate, potrivit reuters.

Unele drumuri şi case din apropierea epicentrului seismului au fost avariate de alunecări de teren, în timp ce comunicaţiile au fost întrerupte în zonă, a anunţat televiziunea de stat.

Nu au fost raportate pagube la barajele şi centralele hidroelectrice pe o rază de 50 km de la epicentru, deşi pagubele la reţeaua electrică provincială au afectat alimentarea cu energie electrică a aproximativ 40.000 de utilizatori finali.

Epicentrul a fost în oraşul Luding, a precizat Centrul reţelelor de cutremure din China, în munţi, la aproximativ 226 km sud-vest de Chengdu.

Cutremurele sunt frecvente în provincia Sichuan din sud-vestul ţării, în special în munţii din vest, o zonă activă din punct de vedere tectonic de-a lungul limitei estice a platoului Qinghai-Tibetan.

Laura Luo, care locuieşte în Chengdu, un oraş cu aproximativ 21 de milioane de locuitori, se îndrepta spre blocul în care are un apartament când a văzut oameni care au ieşit în grabă din case, panicaţi, după ce au primit avertizări de cutremur pe telefoane.

„Erau mulţi oameni care erau atât de îngroziţi încât au început să plângă”, a declarat Luo, consultant în relaţii publice, pentru Reuters.

„Toţi câinii au început să latre. A fost într-adevăr destul de înfricoşător”, a spus ea, referindu-se la momentul în care a început cutremurul.

În Luding, cutremurul a fost atât de puternic încât pentru unii oameni a fost greu să rămână în picioare, în timp ce pe unele case au apărut crăpături, a relatat China News Service.

Clipurile video de pe reţelele de socializare arătau lumini care se legănau în timp ce oamenii se grăbeau să iasă din clădiri pe străzi.

Guvernul provincial din Sichuan a declarat că peste 30 de persoane au murit. Cel puţin patru dintre acestea se aflau în Luding.

În total, 39.000 de persoane locuiesc pe o rază de 20 km de epicentru şi 1,55 milioane pe o rază de 100 km, potrivit televiziunii de stat.

Cutremurul a fost cel mai mare din Sichuan din august 2017, când unul cu magnitudinea 7,0 a lovit prefectura Aba.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în Sichuan a avut loc în mai 2008, când un seism cu magnitudinea 8,0, centrat în Wenchuan, a ucis aproape 70.000 de persoane şi a provocat pagube importante.

Cutremurul de luni a fost resimţit şi în provinciile Yunnan, Shaanxi şi Guizhou, la sute de kilometri distanţă, potrivit presei de stat.

Locuitoarea din Chengdu, Samantha Yang, în vârstă de 23 de ani, se afla în pat şi se pregătea de somn când a avut loc cutremurul.

„Clădirea a continuat să tremure, de fiecare dată mai puternic decât înainte”, a declarat Yang.

„Cu adevărat, acesta a fost cel mai înspăimântător de la cutremurul din Wenchuan din 2008”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cutremur,
china,
mort

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.