O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată din reţetele strămoşilor

Autor: Ioana Matei Postat la 04 februarie 2016 111587 afişări  

O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată din reţetele strămoşilor
O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată...

„Între pereţii abatorului cu iz habsburgic construit încă din timpul Împăratului Franz Iosef în anul 1815 am adus la viaţă reţetele moştenite de la Moş Toader şi am dat gust bucăţilor de carne“, descriu într-un mod pitoresc fondatorii afacerii La Baciu începuturile firmei ANDELVERO (după numele celor trei fiice ale lui Ioan Baciu, fondatorul afacerii: Ana, Delia şi Veronica), în anul 1997, ca o continuare a tradiţiei de măcelari transmise din strămoşi. De la măcelăria din comuna Fundu Moldovei afacerea s-a extins la o unitate de producţie, trei magazine La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Bucureşti, pe calea Floreasca, cât şi o pensiune axată pe promovarea tradiţiilor bucovinene, care au totalizat anul trecut venituri de aproximativ un milion de euro.

De la unitatea de producţie de preparate din carne, familia Baciu s-a extins în 1998 cu primul magazin La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, iar în perioada următoare s-a concentrat pe dezvoltarea gamei de produse, după reţete bucovinene vechi. A urmat o serie de participări la târguri tradiţionale organizate în Bucureşti şi în străinătate care le-au confirmat faptul că există cerere pentru produsele lor, chiar şi în Capitală.

„Succesul a venit după ce am invitat bucureştenii să ne guste produsele. La târgurile din Piaţa Amzei şi Muzeul Ţăranului Român am fost primiţi cu braţele deschise şi ni s-a oferit ideea deschiderii magazinului din Capitală“, explică Delia Baciu, fiica lui Ion Baciu, fondatorul afacerii, modul cum au decis să se extindă în Bucureşti. În 2008 au lansat primul magazin de produse tradiţionale din ţară, în care se găsesc costiţa hătuită, chişca tradiţională şi cârnaţii din busuioc, dar şi zacusca de hribi, dulceţuri de afine şi merişoare şi alte specialităţi din „cămara bunicii“. „Am căutat o zonă centrală, aproape de clienţii pe care i-am avut în planuri“, explică Delia Baciu modul cum produsele tradiţionale şi-au găsit locul în zona Floreasca, caracterizată de locuitori cu venituri peste medie şi clădiri de birouri.

Delia Baciu vorbeşte despre clienţii lor ca despre oameni care vor să ştie ce mănâncă, sunt curioşi să afle reţeta şi povestea ingredientelor, cât şi modul cum au fost crescute animalele. Ca efect al acestei curiozităţi, s-au extins în 2012 şi în zona serviciilor cu un concept de pensiune care îmbină tradiţia bucovineană cu atracţiile moderne precum piscina, sauna sau terenul de tenis pe un domeniu întins pe 10.000 de metri pătraţi. „Oaspeţii de la pensiune sunt în mare parte clienţii de la magazin care vor să se bucure de tradiţie, de natură şi de alimentaţie sănătoasă.“

Baciu a observat deja o schimbare importantă: dacă la început clienţii lor din Câmpulung Moldovenesc alegeau produsele în funcţie de preţ şi făceau comparaţii cu marfa producătorilor industriali, cu preţuri mai mici şi termen de valabilitate mai mare, acum au început să se îndrepte şi spre produsele tradiţionale, înţelegând diferenţele. Spune că numeroasele campanii derulate în mass-media referitoare la alimentaţia sănătoasă au fost principalele ajutoare în popularizarea alimentelor „de altădată“.

Iar în ce priveşte efervescenţa afacerilor construite în jurul produselor alimentare tradiţionale, a observat că în intervalul 2008-2013 a existat o febră a deschiderii de magazine axate pe vânzarea de produse tradiţionale, iar această nişă aproape devenise un segment. „În Capitală veniseră mai mulţi producători din toate zonele ţării care mizau pe tradiţie în vânzarea produselor lor, realizate nu întotdeauna în mod tradiţional. Ordinul Ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiţionale a redus semnificativ numărul acestora, iar reatestarea se face prin îndeplinirea unui cumul de condiţii punctuale care îngreunează obţinerea atestatului“, explică Baciu, care mai spune şi că au fost primii producători de carne ce au obţinut acest atestat.

 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/o-familie-din-bucovina-a-creat-o-afacere-de-un-milion-de-euro-inspirata-din-retetele-stramosilor-14124508
14124508
comments powered by Disqus
ZF.ro
La 72 de ani face 10 milioane de euro cu un singur magazin în Bucureşti. Care este reţeta succesului La 72 de ani face 10 milioane de euro cu un singur magazin în Bucureşti. Care este reţeta succesului
Anunţul de ULTIMĂ ORĂ făcut de ANAF. Toţi românii trebuie să ştie asta, altfel riscaţi PENALITĂŢI grave
ONE.ro
Cum arată Manuela Hărăbor, la 30 de ani de la "Pădureanca" Cum arată Manuela Hărăbor, la 30 de ani de la "Pădureanca"
La 9 ani, a fost desemnată cea cea mai frumoasă fetiţă din lume. Cum arată acum Kristina Pimenova
Cum arată casa în care a copilărit Iisus
Descopera.ro
Omul din spatele ILLUMINATI. Profesor respectat, a devenit cel mai PERICULOS om din lume. Ierarhia membrilor celei mai periculoase organizaţii SECRETE Omul din spatele ILLUMINATI. Profesor respectat, a devenit cel mai PERICULOS om din lume. Ierarhia membrilor celei mai periculoase organizaţii SECRETE
DESCOPERIREA unui beduin rescrie istoria CREŞTINISMULUI şi creează probleme mari Bisericii. Ce a făcut Iisus acum 2000 de ani
Cum s-a SCHIMBAT fiecare loc de pe Pământ în ultimii 32 de ani. Schimbările sunt ULUITOARE, inclusiv în România - VIDEO
Go4it.ro
CAUZA care a dus la dezastrul Galaxy Note7 a fost, în sfârşit, descoperită. Iată ce s-a întâmplat cu cel mai puternic smartphone lansat vreodată de Samsung CAUZA care a dus la dezastrul Galaxy Note7 a fost, în sfârşit, descoperită. Iată ce s-a întâmplat cu cel mai puternic smartphone lansat vreodată de Samsung
Daca ai cumpărat de la eMAG un smartphone Android de la acest PRODUCĂTOR ai face bine să îl resetezi şi ÎNCHIZI imediat. Un serviciu preinstalat fură datele personale - contacte, SMS-uri - ale utilizatorilor
Această toaletă revoluţionară, finanţată de Bill Gates, nu foloseşte APĂ şi nu are nevoie de CANALIZARE. Fenomenul incredibil care se întâmplă după ce un om o foloseşte [VIDEO]
Csid.ro
Dieta cu mere: minus 4 kilograme în 5 zile! Dieta cu mere: minus 4 kilograme în 5 zile!
Beneficiile terapeutice ale murăturilor
Cum să faci cel mai bun VIN FIERT

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.