O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată din reţetele strămoşilor

Autor: Ioana Matei Postat la 04 februarie 2016 110960 afişări  

O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată din reţetele strămoşilor
O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată...

„Între pereţii abatorului cu iz habsburgic construit încă din timpul Împăratului Franz Iosef în anul 1815 am adus la viaţă reţetele moştenite de la Moş Toader şi am dat gust bucăţilor de carne“, descriu într-un mod pitoresc fondatorii afacerii La Baciu începuturile firmei ANDELVERO (după numele celor trei fiice ale lui Ioan Baciu, fondatorul afacerii: Ana, Delia şi Veronica), în anul 1997, ca o continuare a tradiţiei de măcelari transmise din strămoşi. De la măcelăria din comuna Fundu Moldovei afacerea s-a extins la o unitate de producţie, trei magazine La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Bucureşti, pe calea Floreasca, cât şi o pensiune axată pe promovarea tradiţiilor bucovinene, care au totalizat anul trecut venituri de aproximativ un milion de euro.

De la unitatea de producţie de preparate din carne, familia Baciu s-a extins în 1998 cu primul magazin La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, iar în perioada următoare s-a concentrat pe dezvoltarea gamei de produse, după reţete bucovinene vechi. A urmat o serie de participări la târguri tradiţionale organizate în Bucureşti şi în străinătate care le-au confirmat faptul că există cerere pentru produsele lor, chiar şi în Capitală.

„Succesul a venit după ce am invitat bucureştenii să ne guste produsele. La târgurile din Piaţa Amzei şi Muzeul Ţăranului Român am fost primiţi cu braţele deschise şi ni s-a oferit ideea deschiderii magazinului din Capitală“, explică Delia Baciu, fiica lui Ion Baciu, fondatorul afacerii, modul cum au decis să se extindă în Bucureşti. În 2008 au lansat primul magazin de produse tradiţionale din ţară, în care se găsesc costiţa hătuită, chişca tradiţională şi cârnaţii din busuioc, dar şi zacusca de hribi, dulceţuri de afine şi merişoare şi alte specialităţi din „cămara bunicii“. „Am căutat o zonă centrală, aproape de clienţii pe care i-am avut în planuri“, explică Delia Baciu modul cum produsele tradiţionale şi-au găsit locul în zona Floreasca, caracterizată de locuitori cu venituri peste medie şi clădiri de birouri.

Delia Baciu vorbeşte despre clienţii lor ca despre oameni care vor să ştie ce mănâncă, sunt curioşi să afle reţeta şi povestea ingredientelor, cât şi modul cum au fost crescute animalele. Ca efect al acestei curiozităţi, s-au extins în 2012 şi în zona serviciilor cu un concept de pensiune care îmbină tradiţia bucovineană cu atracţiile moderne precum piscina, sauna sau terenul de tenis pe un domeniu întins pe 10.000 de metri pătraţi. „Oaspeţii de la pensiune sunt în mare parte clienţii de la magazin care vor să se bucure de tradiţie, de natură şi de alimentaţie sănătoasă.“

Baciu a observat deja o schimbare importantă: dacă la început clienţii lor din Câmpulung Moldovenesc alegeau produsele în funcţie de preţ şi făceau comparaţii cu marfa producătorilor industriali, cu preţuri mai mici şi termen de valabilitate mai mare, acum au început să se îndrepte şi spre produsele tradiţionale, înţelegând diferenţele. Spune că numeroasele campanii derulate în mass-media referitoare la alimentaţia sănătoasă au fost principalele ajutoare în popularizarea alimentelor „de altădată“.

Iar în ce priveşte efervescenţa afacerilor construite în jurul produselor alimentare tradiţionale, a observat că în intervalul 2008-2013 a existat o febră a deschiderii de magazine axate pe vânzarea de produse tradiţionale, iar această nişă aproape devenise un segment. „În Capitală veniseră mai mulţi producători din toate zonele ţării care mizau pe tradiţie în vânzarea produselor lor, realizate nu întotdeauna în mod tradiţional. Ordinul Ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiţionale a redus semnificativ numărul acestora, iar reatestarea se face prin îndeplinirea unui cumul de condiţii punctuale care îngreunează obţinerea atestatului“, explică Baciu, care mai spune şi că au fost primii producători de carne ce au obţinut acest atestat.

 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/o-familie-din-bucovina-a-creat-o-afacere-de-un-milion-de-euro-inspirata-din-retetele-stramosilor-14124508
14124508
comments powered by Disqus
ZF.ro
Ţara din Europa unde NU EXISTĂ limită de viteză. Singura interdicţie: nu poţi intra dacă maşina ta nu goneşte cu peste 110 km/h Ţara din Europa unde NU EXISTĂ limită de viteză. Singura interdicţie: nu poţi intra dacă maşina ta nu goneşte cu peste 110 km/h
Unul dintre ce mai mari retaileri intră în FALIMENT. Este cel mai mare SCANDAL al zilei: ameninţări cu moartea, audieri maraton şi insulte grosolane
ONE.ro
Cum arată soţia lui Mircea Cărtărescu! Cât de frumoasă este Ioana Nicolaie Cum arată soţia lui Mircea Cărtărescu! Cât de frumoasă este Ioana Nicolaie
Cum arată vila lui Cornel Ilie. Valoreaza 720 000 de euro
Cum arata insula Ada Kaleh. Una dintre cele mai valoroase comori ale RomanieiA României, insula situată la doar 380 de kilometri de Bucureşti
Descopera.ro
TOP 10 melodii care produc cea mai mare fericire TOP 10 melodii care produc cea mai mare fericire
Brexitul a declanşat HAOSUL. ''Este deprimant''
Un aparat foto recuperat dintr-un NAUFRAGIU abia după doi ani a scos la iveală o SURPRIZĂ COLOSALĂ - FOTO
Go4it.ro
Iată cum verifici dacă un bancomat este sigur Iată cum verifici dacă un bancomat este sigur
Dispozitivul cu care aprind ruşii motoarele rachetelor Soyuz vi se va părea foarte familiar
Microsoft i-a plătit unei femei 10.000 de dolari în urma unui update forţat la Windows 10
Csid.ro
"Cei care vând reţete miraculoase “anticancer” sunt nişte ticăloşi care profită de disperarea şi confuzia oricărui om care se confruntă cu un aşa diagnostic" "Cei care vând reţete miraculoase “anticancer” sunt nişte ticăloşi care profită de disperarea şi confuzia oricărui om care se confruntă cu un aşa diagnostic"
10 alimente care taie pofta de mâncare
Nu-ţi face bine laptele? Iată motivul!

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.