O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată din reţetele strămoşilor

Autor: Ioana Matei Postat la 04 februarie 2016 113493 afişări  

O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată din reţetele strămoşilor
O familie din Bucovina a creat o afacere de un milion de euro inspirată...

„Între pereţii abatorului cu iz habsburgic construit încă din timpul Împăratului Franz Iosef în anul 1815 am adus la viaţă reţetele moştenite de la Moş Toader şi am dat gust bucăţilor de carne“, descriu într-un mod pitoresc fondatorii afacerii La Baciu începuturile firmei ANDELVERO (după numele celor trei fiice ale lui Ioan Baciu, fondatorul afacerii: Ana, Delia şi Veronica), în anul 1997, ca o continuare a tradiţiei de măcelari transmise din strămoşi. De la măcelăria din comuna Fundu Moldovei afacerea s-a extins la o unitate de producţie, trei magazine La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Bucureşti, pe calea Floreasca, cât şi o pensiune axată pe promovarea tradiţiilor bucovinene, care au totalizat anul trecut venituri de aproximativ un milion de euro.

De la unitatea de producţie de preparate din carne, familia Baciu s-a extins în 1998 cu primul magazin La Baciu, în Câmpulung Moldovenesc, iar în perioada următoare s-a concentrat pe dezvoltarea gamei de produse, după reţete bucovinene vechi. A urmat o serie de participări la târguri tradiţionale organizate în Bucureşti şi în străinătate care le-au confirmat faptul că există cerere pentru produsele lor, chiar şi în Capitală.

„Succesul a venit după ce am invitat bucureştenii să ne guste produsele. La târgurile din Piaţa Amzei şi Muzeul Ţăranului Român am fost primiţi cu braţele deschise şi ni s-a oferit ideea deschiderii magazinului din Capitală“, explică Delia Baciu, fiica lui Ion Baciu, fondatorul afacerii, modul cum au decis să se extindă în Bucureşti. În 2008 au lansat primul magazin de produse tradiţionale din ţară, în care se găsesc costiţa hătuită, chişca tradiţională şi cârnaţii din busuioc, dar şi zacusca de hribi, dulceţuri de afine şi merişoare şi alte specialităţi din „cămara bunicii“. „Am căutat o zonă centrală, aproape de clienţii pe care i-am avut în planuri“, explică Delia Baciu modul cum produsele tradiţionale şi-au găsit locul în zona Floreasca, caracterizată de locuitori cu venituri peste medie şi clădiri de birouri.

Delia Baciu vorbeşte despre clienţii lor ca despre oameni care vor să ştie ce mănâncă, sunt curioşi să afle reţeta şi povestea ingredientelor, cât şi modul cum au fost crescute animalele. Ca efect al acestei curiozităţi, s-au extins în 2012 şi în zona serviciilor cu un concept de pensiune care îmbină tradiţia bucovineană cu atracţiile moderne precum piscina, sauna sau terenul de tenis pe un domeniu întins pe 10.000 de metri pătraţi. „Oaspeţii de la pensiune sunt în mare parte clienţii de la magazin care vor să se bucure de tradiţie, de natură şi de alimentaţie sănătoasă.“

Baciu a observat deja o schimbare importantă: dacă la început clienţii lor din Câmpulung Moldovenesc alegeau produsele în funcţie de preţ şi făceau comparaţii cu marfa producătorilor industriali, cu preţuri mai mici şi termen de valabilitate mai mare, acum au început să se îndrepte şi spre produsele tradiţionale, înţelegând diferenţele. Spune că numeroasele campanii derulate în mass-media referitoare la alimentaţia sănătoasă au fost principalele ajutoare în popularizarea alimentelor „de altădată“.

Iar în ce priveşte efervescenţa afacerilor construite în jurul produselor alimentare tradiţionale, a observat că în intervalul 2008-2013 a existat o febră a deschiderii de magazine axate pe vânzarea de produse tradiţionale, iar această nişă aproape devenise un segment. „În Capitală veniseră mai mulţi producători din toate zonele ţării care mizau pe tradiţie în vânzarea produselor lor, realizate nu întotdeauna în mod tradiţional. Ordinul Ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiţionale a redus semnificativ numărul acestora, iar reatestarea se face prin îndeplinirea unui cumul de condiţii punctuale care îngreunează obţinerea atestatului“, explică Baciu, care mai spune şi că au fost primii producători de carne ce au obţinut acest atestat.

 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/o-familie-din-bucovina-a-creat-o-afacere-de-un-milion-de-euro-inspirata-din-retetele-stramosilor-14124508
14124508
comments powered by Disqus
Miza pe segmentul de business care a crescut exponenţial şi care influenţează direct sistemul medical din România Miza pe segmentul de business care a crescut exponenţial şi care influenţează direct sistemul medical din România

Piaţa locală a abonamentelor de sănătate a depăşit anul trecut pragul de un milion de unităţi, la împlinirea a două decenii de la apariţia serviciului. Profitul rezultat din avântul acestor pachete de prevenţie s-a reflectat, de-a lungul timpului, şi în reinvestiţii ale furnizorilor privaţi în sistemul naţional de sănătate. CEO-ul reţelei de sănătate Regina Maria explică de ce „furnizorii privaţi construiesc sistemul de sănătate din România” şi care sunt perspectivele acestui segment pe termen lung.

vezi continuarea
ZF.ro
Poza care face furori în întreaga lume: ”Prima Doamnă” a Luxemburgului (care este un ”el”), alături de Primele Doamne ale şefilor de stat din NATO Poza care face furori în întreaga lume: ”Prima Doamnă” a Luxemburgului (care este un ”el”), alături de Primele Doamne ale şefilor de stat din NATO
ONE.ro
Cum arată Enya la 55 de ani! Trăieşte ascunsă într-un castel din Dublin Cum arată Enya la 55 de ani! Trăieşte ascunsă într-un castel din Dublin
Satul românesc în care o casă costă cât un salariu mediu. Peisajul este mirific aici
Fotografia VIRALĂ cu Melania Trump şi Brigitte Macron, de la summit-ul NATO
Descopera.ro
PERICOLUL major din aceste sticle de ulei pe care le cumpăraţi de la hipermarket. ''RENUNŢAŢI la el!'' Şi voi îl cumpăraţi? PERICOLUL major din aceste sticle de ulei pe care le cumpăraţi de la hipermarket. ''RENUNŢAŢI la el!'' Şi voi îl cumpăraţi?
Să fie acest mesaj unul de la o CIVILIZAŢIE EXTRATERESTRĂ? Un telescop revoluţionar a captat acest MESAJ la doar patru zile după activare
VIDEO. Dovada existenţei EXTRATEREŞTRILOR. O înregistrare ţinută până acum la SECRET arată ce a găsit NASA dar a ţinut ascuns
Go4it.ro
Go4News 22-28 mai: Robotul care va proteja fanii la CM 2018, săritura cu paraşuta din dronă, robotul care parchează maşini, banda de alergare subacvatică şi drona-peşte Go4News 22-28 mai: Robotul care va proteja fanii la CM 2018, săritura cu paraşuta din dronă, robotul care parchează maşini, banda de alergare subacvatică şi drona-peşte
TOP 5: Cele mai ieftine smartphone-uri lansate vreodată. Ce caracteristici tehnice are modelul care costă 1,5 dolari
Ce smartphone-uri folosesc Vladimir Putin, Kim Jong-un sau Angela Merkel. Modelele alese te vor SURPRINDE. Plus: nume grele de vedete care au abandonat Apple pentru Samsung
Csid.ro
Dr: Mihaela Bilic: „Puteţi înlocui una dintre mese cu un kilogram de cireşe!” Dr: Mihaela Bilic: „Puteţi înlocui una dintre mese cu un kilogram de cireşe!”
10 trucuri pentru a păstra prospeţimea fructelor şi legumelor mai mult timp
Cele mai bune aplicaţii gratuite pentru slăbit

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.