Noutăţi pentru programele Rabla şi Rabla Plus. Pentru ce masină iţi da statul 10.000 euro

Postat la 26 aprilie 2017 3509 afişări

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a aprobat, marţi, programele Rabla clasic şi Rabla Plus, acestea urmând să fie publicate în Monitorul Oficial şi în scurt timp să se treacă la etapa de selectare şi validare a producătorilor şi comercianţilor auto care vor fi incluşi în cele două programe.

Noutăţi pentru programele Rabla şi Rabla Plus. Pentru ce masină iţi da statul 10.000 euro

Conform procedurii, a doua zi după publicare, va fi emisă Decizia Preşedintelui Autorităţii Fondului de Mediu (AFM), prin care se va da startul primei etape a programelor: validarea producătorilor şi dealerilor de autovehicule. Imediat după încheierea contractelor cu dealerii şi afişarea listei cu aceştia, pe site-ul AFM, Rabla clasic şi Rabla PLUS vor fi deschise populaţiei pentru înscrierea şi rezervarea locurilor.

"Estimăm că, până la jumătatea lunii mai, populaţia poate accesa unul dintre cele două Programe sau, concomitent, pe ambele. Anul acesta am decis ca startul să fie mai devreme pentru că există o mare aşteptare în piaţă mai ales că Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge şi la 10.000 de euro pentru maşini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al susţinerii achiziţiei de astfel de autoturisme şi comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele inclusiv pentru maşinile hibrid electrice, de la aproximativ 1.000 de euro, cât era anul trecut, la aproape 5.000. Cred că aceste tipuri de maşini pot fi o soluţie bună pentru aglomerările urbane din România până când vom construi o reţea de alimentare a autovehiculelor pur electrice", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Prima de casare prevăzută în Rabla clasic pentru autoturisme mai vechi de 8 ani este de 6.500 lei şi se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2/km. La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, şi un ecobonus de 1.000 lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.