Noi scenarii pentru taxa bancară. Băncile au discutat cu Finanţele posibilitatea ca taxa pe active să se aplice semestrial, nu trimestrial

Postat la 04 martie 2019 37 afişări

Ministerul de Finanţe ia în calcul excluderea din baza de calcul a taxei a titlurilor de stat, a creditelor acordate prin programele guvernamentale.

Noi scenarii pentru taxa bancară. Băncile au discutat cu Finanţele posibilitatea ca taxa pe active să se aplice semestrial, nu trimestrial

Ministerul Finanţelor anali­zea­ză mai multe variante de modificare a taxei pe activele băncilor, iar în cadrul discuţiei care a avut loc cu bancherii săptămâna trecută s-a discutat şi opţiunea ca taxa să se aplice semestrial, şi nu trimestrial, aşa cum prevede forma actuală a OUG 114, potrivit mai multor surse din piaţă.

Totodată, Ministerul de Finanţe ia în calcul excluderea din baza de calcul a taxei a titlurilor de stat, a creditelor acordate prin programele guvernamentale (precum Prima casă, Start-up Nation), dar şi a creditelor pentru IMM-uri. Unele surse din piaţă estimează că aceste excluderi ar determina o reducere de 30% a activelor la care se aplică taxa.

 

În prezent titlurile de stat reprezintă circa 21% din activele băncilor, creditele acordate prin programele guvernamentale se apropie de 8% din active, în timp ce creditele acordate IMM-urilor pot ajunge la circa 16%, în funcţie de modul în care băncile definesc IMM-urile, potrivit informaţiilor ZF.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
taxa,
active,
banci,
aplicare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.