Negocieri la sânge pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene: Germania este fixată pe austeritate, în timp ce România şi Polonia luptă pentru protejarea alocărilor naţionale

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 08 februarie 2013 21 afişări

Aseară şefii de state şi de guverne din UE, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, s-au întâlnit la Bruxelles într-un summit crucial pentru viitorul Europei pentru a negocia bugetul pe termen lung al Uniunii.

Rezultatul întâlnirii de două zile este cu atât mai impor­tant cu cât Eu­ropa trebuie să dove­deas­că unitate în fa­ţa cri­zelor şi are nevoie de toa­te resursele pentru a repune pe pi­cioare eco­nomiile şi a depăşi astfel unul din cele mai grave efecte ale recesiunii, şo­majul record. Pe de o parte, dintre actorii cu greutate, Germania şi Marea Britanie ţin cu dinţii de ideea unui buget restrâns pen­tru 2014-2020 care să nu sfideze eforturile de consolidare bugetară făcute de multe din­tre statele comunitare. De cealaltă par­te, Franţa nu este dispusă să lase reduse fon­durile destinate agriculturii deoarece este cel mai mare destinatar al acestora, iar Comisia Europeană se teme că mai pu­ţini bani vor frâna revenirea economiilor atât de necesară pentru crearea de locuri de muncă şi reducerea şomajului. Summitul de joi şi vineri vine după eşecul discuţiilor din 22-23 noiem­brie 2012, la care nu s-a ajuns la un acord final, însă s-a acceptat o reducere totală de 100 de miliarde de euro faţă de propu­ne­rea iniţială a CE de 1.033 miliarde de euro.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/negocieri-la-sange-pentru-bugetul-pe-termen-lung-al-uniunii-europene-germania-este-fixata-pe-austeritate-in-timp-ce-romania-si-polonia-lupta-pentru-protejarea-alocarilor-nationale-10550911
10550911
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.