Modelul Ceska sporitelna

Postat la 06 februarie 2006 1 afişăre

600 de milioane de euro a costat procesul de transformare a fostei banci cehe de stat intr-o institutie financiara moderna. Falimentara in 2000 cand a preluat-o Erste, banca a fost innoita prin investitii in modernizarea sucursalelor si in tehnologii.

600 de milioane de euro a costat procesul de transformare a fostei banci cehe de stat intr-o institutie financiara moderna. Falimentara in 2000 cand a preluat-o Erste, banca a fost innoita prin investitii in modernizarea sucursalelor si in tehnologii.

  • ETAPELE

Inainte de preluare, la Ceska sporitelna, casa de economii a Republicii Cehe, mai bine de  45% din creditele acordate erau neperformante. Potrivit presedintelui bancii, lipsa investitiilor lasase Ceska sporitelna cu 10-15 ani in urma bancilor din Uniunea Europeana. Procesul de transformare a bancii, inceput in 1999, a cuprins patru etape:  Septembrie 99 - decembrie 99: A avut loc procesul de due-diligence. In aceasta prima faza au fost implicati 100 de reprezentanti ai Erste Bank si 100 din personalul Ceska sporitelna.

  • Martie 2000 - iunie 2000: Planificarea transformarii a fost facuta de 22 de echipe de tranzitie, alcatuite din 300 de specialisti austrieci de la Erste si din reprezentanti ai Ceska sporitelna.
  • Iunie 2000 - decembrie 2001: Faza de aplicare a planului de transformare a avut ca obiectiv restructurarea bancii si cresterea eficientei activitatii. 
  • Ianuarie 2002 - decembrie 2003: odata terminata restructurarea bancii, accentul s-a pus pe cresterea veniturilor si dezvoltarea activitatii bancii.

 

  • SCHIMBARILE

Dupa 18 luni, Ceska sporitelna era transformata considerabil, spun reprezentantii bancii. In prezent, este cea mai mare banca din Cehia din punct de vedere al numarului de clienti, cu peste cinci milioane. 

  • SUCURSALE: numarul de sucursale a scazut de la peste 1.000 la momentul preluarii la 647 in primul trimestru al anului 2005.
  • ANGAJATI: Dupa preluare, numarul angajatilor a scazut de la 15.500 la aproximativ 12.000, cati are banca in prezent. Reprezentantii bancii spun ca fiecare angajat obisnuit a facut, in medie, 12 zile de training. Efortul total de training a constat in peste 70 de mii de ore de pregatire. 
  • MANAGEMENT: Pentru ca "austriecii nu sunt foarte bine priviti in Cehia, din motive istorice", la conducerea Ceska sporitelna a fost adus un american, Jack Stack. Americanul, care a lucrat 25 de ani la banca americana Chase Manhattan, spune ca, la nivel de "middle management, mai avem inca probleme in a-i face pe oameni sa isi asume singuri responsabilitati" - apreciind ca aceasta este una dintre cele mai mari slabiciuni ale bancii, in prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Modelul Ceska sporitelna
/actualitate/modelul-ceska-sporitelna-978911
978911
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.