Mizerie, rugină, insecte şi brânză expirată. ANPC vrea închiderea a 2 magazine Cora

Autor: Laura Buciu Postat la 29 octombrie 2021 56 afişări

Brânză expirată, frigidere murdare, cu insecte şi rugină au fost găsite la 4 supermarketuri Cora din Capitală, de către inspectorii ANPC. Pentru abateri, două dintre magazine ar putea fi închise şase luni, iar în cazul altora s-au închis anumite sectoare.

Mizerie, rugină, insecte şi brânză expirată. ANPC vrea închiderea a 2 magazine Cora

Echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) din Regiunea Bucureşti-Ilfov, coordonate de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au verificat, vineri, cele 4 puncte de lucru ale SC România Hypermarche SRL (Magazinele Cora).

În urma controlului, au fost înregistrate mai multe abateri grave, fiind date amenzi în valoare totală de 120.000 lei.

De asemenea, au fost luate şi alte măsuri având în vedere situaţia găsită în timpul controlului.

Astfel, s-a oprit definitiv de la comercializare şi s-au retras din consum toate produsele alimentare neconforme găsite în cele 4 magazine. S-a oprit, totodată, temporar, prestarea serviciului la raioanele cu vitrină asistată la mezeluri, cofetărie, peşte, produse alimentare promoţionale (la Cora Lujerului), la legume-fructe, gastro, cofetărie, măsline vrac (la Cora Pantelimon), la legume-fructe, gastro, cofetărie, brânzeturi şi carne vrac (la Cora Văcăreşti - incinta Mall Sun Plaza) şi gastro (la Cora Alexandriei).

De asemenea, s-a propus închiderea unităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru Cora Pantelimon şi Alexandriei.

Inspectorii ANPC au făsit la comercializare fructe şi legume ca fiind calitatea I, când în realitate acestea prezentau modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman.

Lipsea informarea consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman.

Au fost găsite produse cu data limită de consum depăşită. De asemenea, nu se respecta temperatura de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro şi nici temperatura indicată de producători pentru o serie de produse alimentare.

Inspectorii ANPC spun că se utilizau materii prime cu data limită de consum depăşită şi coşuri de gunoi fără capac, în zona de gătire. Totodată, s-au găsit ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum şi agregate frigorifice neigienizate, produse ambalate fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora, la vânzare, la vitrina asistată.

Au mai fost găsite insecte moarte sub tăvile de expunere din vitrinele asistate şi depuneri masive de praf pe ventilatoarele agregatelor vitrinei asistate. Pe etichetele de produs lipsea menţiunea prezenţei ingredientelor cu potenţial alergen, în produsele preparate în magazine şi alte deficienţe de etichetare a produselor realizate în unitate. Inspectorii ANPC au găsit şi arsuri de la congelare la produsele congelate sau acumulări de gheaţă în amabla. Vitrinele frigorifice de la raioanele de produse congelate nu erau igienizate, iar unele vitrine frigorifice aveau cu rugină, exfolieri ale vopselei, grad avansat de uzură sau aveau în interior resturi alimentare, acumulări de apă şi mucegai. Diferite tipuri de murături (în oţet) nu aveau precizată originea oţetului, iar unele dintre ele erau prezentate ca murături în oţet, iar în lista de ingrediente se declara acid acetic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cora,
anpc,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.