Ministrul de Finanţe: Mii de firme vor să aplice TVA defalcat de la 1 octombrie 2017, fiind atrase de reducerile de 5% din impozitul pe profit

Autor: Dan Straut Postat la 10 septembrie 2017 360 afişări

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa a afirmat, într-un interviu pentru ZF, că „mii de firme“ vor să aplice TVA defalcat de la 1 octombrie 2017, de când devine opţională această măsură, fiind atrase de reducerile de 5% din impozitul pe profit.

„Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru modificarea siste­melor informatice“, a spus ministrul Finanţelor.

Plata TVA defalcat presupune vărsarea banilor pe care o firmă îi primeşte drept TVA într-un cont separat de TVA deschis la o bancă din România. Măsura va intra în vigoare în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018 şi în mod opţional la 1 octombrie 2017. Firmele care intră opţional primesc deducere de 5% din impozitul pe profit şi alte facilităţi fiscale.

Măsura a provocat vii dezbateri în mediul de business, fiind în continuare contestată. Ministerul Finanţelor a acceptat o parte din propunerile oamenilor de afaceri, dar în cele din urmă Guvernul a promovat noul sistem printr-o ordonanţă de urgenţă care a fost votată săptămâna trecută.

„Firmele mari, cu plăţile la zi şi care plătesc impozit pe profit, vor fi primele care vor trece la TVA defalcat“, a mai spus ministrul Finanţelor. „Miza introducerii TVA defalcat este imposibilitatea ca în viitor firmele în insolvenţă şi în faliment să nu mai ramburseze TVA datorată statului. De la începutul anului până acum, avem TVA de recuperat de la firmele în insolvenţă şi în faliment de 8 miliarde de lei. Doar 3% din companiile în insolvenţă reuşesc să iasă, astfel încât de cele mai multe ori aceştia sunt bani pierduţi“, a explicat Ionuţ Mişa.

Referindu-se la investigţiile ANAF asupra băncilor, ministrul Finanţelor a precizat: „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 de milioane de lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”.

Privind a acciza pe benzină, Ionuţ Mişa a explicat că „nu facem decât să corectăm o anomalie: am scăzut acciza, vânzările au crescut, dar petroliştii n-au plătit mai mult impozit pe profit”.

În fine, „reducerea cotei de TVA la 18% se va aplica de la 1 ianuarie 2019”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TVA DEFALCAT,
FINANŢE,
IONUŢ MIŞA

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.