Ministerul Sănătăţii, clarificări despre concentraţiile de E.coli de pe litoralul românesc

Postat la 19 iulie 2023 31 afişări

Ministerul Sănătăţii, clarificări despre concentraţiile de E.coli de pe litoralul românesc

Valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită în cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ministerului, clasificarea apelor de îmbăiere se face pe baza datelor de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.

„În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită”, a transmis MS.

Conform acestuia, creşterile nu au fost constante, timp mai multe zile, şi nu se încadrează în „situaţie anormală” şi nici în situaţia de „poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale: „Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”.

Ministerul precizează că prezenţa E.coli în apa potabilă şi apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală - deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreţinute.

„Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie <0 cfu/mL> pentru a nu produce îmbolnăviri. Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Aceştia fac recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:

-Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi

-Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere

-Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spalatul pe mâini după folosire

-Respectarea normelor generale de igienă

-Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor „Pentru a controla situaţia aparută se face monitorizarea microbiolgică cu frecvenţă mărită şi completarea analizelor cu cele fizico-chimice. Specialiştii din cadrul INSP vor realiza o analiză în dinamică a calităţii apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiştii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină <Grigore Antipa>, pentru a depista cauzele care au generat această situaţie”, mai arată MS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
e.coli,
minister,
litoral

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.