Marius Ştefan, CEO Autonom, în cadrul unei dezbateri Confidex: Cele două îngrijorări majore pentru perioada următoare sunt creşterea dobânzilor şi creşterea incapacităţii de plată. Faţă de criza din 2009-2010 companiile au mai mult cash şi acces la finanţare

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 iunie 2022 41 afişări

Marius Ştefan, CEO Autonom, în cadrul unei dezbateri Confidex: Cele două îngrijorări majore pentru perioada următoare sunt creşterea dobânzilor şi creşterea incapacităţii de plată. Faţă de criza din 2009-2010 companiile au mai mult cash şi acces la finanţare

Cele două îngrijorări majore pentru perioada următoare sunt creşterea dobânzilor, care derivă din inflaţie, şi teama faţă de o creştere a incapacităţii de plată, a declarat Marius Ştefan, CEO Autonom în cadrul unei dezbateri Confidex.

În acelaşi timp, el a spus că, faţă de criza din 2009-2010, companiile au mai mult cash şi acces la finanţare.

”Şi asta, din punct de vedere psihologic, ne creează un confort mai mare deoarece, deşi vedem cu toţii nori aceia gri, de la orizont, ne creează un confort că vom trece peste asta. Mai e ceva, avem o memorie recentă. Adică nu vorbim de criza din 1929 despre care ne-au povestit bunicii, nu, am trecut noi prin asta. Companiile care sunt un pic mai răsărite din punct de vedere financiar aproape toate au prins criza din 2009-2010 şi o ţin minte”, a afirmat CEO Autonom.

El a precizat că, din datele publicate de BNR, urmăreşte cel mai frecvent indicatorul privind volumul creditelor către companii, în lei şi în euro.

„La sfârşitul trimestrului I, era o creştere de peste 25%, faţă de finalul anului trecut. Asta mie îmi spune că societăţile continuă să se crediteze şi eu leg asta de încrederea în viitor. Altfel de ce te-ai credita? Pentru că ai proiecte de investiţii, să te dezvolţi. Cumva ai încredere în viitor. Consider că atunci când va scădea volumul de creditare de la bănci către companii, vom putea spune că scade şi încrederea în viitor”, a precizat Marius Ştefan.

CEO Autonom consideră că acum este cea mai potrivită perioadă pentru a te împrumuta, în vederea dezvoltării business-ului. „Unele dintre cele mai de succes business-uri sunt pornite în criză sau într-o recesiune mai profundă”, a menţionat el.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Dragoş Anastasiu, Preşedinte Eurolines Group, atras atenţia asupra crizei forţei de muncă pe piaţa din România, mai ales în contextul unei posibile recesiuni şi a problemelor economice la nivel global şi regional.

”Eu cred că dacă am face aici progrese, am putea să privim cu mare optimism orice fel de criză care se apropie. Eu cred că aici avem cea mai mare criză. Numeric, pentru că ne pleacă oameni. Cel puţin în zona de turism, HoReCa şi servicii, acum este crâncen, pentru că toţi s-au orientat către altceva mai sustenabil. Este prima şi cea mai importantă chestiune la care vreau să mă refer: resursa umană la modul general, demografic. La nivel calitativ, în sens de capabilităţi, abilităţi, ce învaţă în şcoală şi cât de departe sunt şcolile de ceea ce are nevoie mediul de afaceri. A treia chestiune e atitudinea”, a spus Dragoş Anastasiu.

În opinia sa, jumătate din investiţiile prin PNRR ar fi trebuit direcţionate în acest sector.

Totuşi, CEO Eurolines consideră că mediul de business s-a maturizat în ultimii 5-7 ani, iar dialogul dintre companii şi Guvern s-a profesionalizat.

În acelaşi timp, potrivit unui studiu realizat de Impetum Grup, problemele structurale nu sunt la companii, ci la stat, care are o structură prea mare de personal, un deficit prea mare. „Vedem tot mai multe mesaje în ultima perioadă de blocări în ceea ce priveşte angajările la stat, de reducere a cheltuielilor bugetare. Mai mult, avem o declaraţie extrem de interesantă a premierului, care a spus că vrea 10 miliarde mai mult în colectare. Întrebarea mea este: aceşti 10 miliarde în plus, de unde ar trebui să vină?”, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

De asemenea, el a declarat că pentru anumite companii româneşti problemele trenau dinainte de pandemie. Astfel,  studiul arată că, înainte de 2020, erau aproximativ 4.000 de companii cu active de peste 1 milion de euro cu un grad de îndatorare de peste 100% şi pierderi operaţionale în ultimii cinci ani. ”Sunt companii aflate în insolvenţă tehnică. Din aceste 4.000 de companii, înainte de pandemie intrau în insolvenţă 200 în fiecare an. Ce se întâmplă cu celelalte 3.800 nu ştie nimeni”, a spus Andrei Cionca, precizând că nu este vorba de companii de stat.

Potrivit rezultatelor studiului Confidex S1 2022, publicate de Impetum Group, managerii români sunt mult mai încrezători în viitor, deşi presiunea noilor crize este resimţită de cei mai mulţi dintre ei. 76% consideră că vor fi afectaţi într-o mare măsură de războiul din Ucraina, iar agricultura şi industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor, însă indicele de încredere în economie este mai ridicat decât în perioada de debut a pandemiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
crestere,
criza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.