Mama mamuţilor minieri

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 februarie 2012 28 afişări

Gigantul Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime din lume, va cumpăra compania Xstrata, a patra din lume în domeniul mineritului, pentru 41 mld. dolari, în cea mai mare tranzacţie din domeniu înregistrată vreodată şi care va duce la formarea conglomeratului minier nr. 1 mondial, cu o valoare de piaţă de cca 90 mld. dolari.

Atât Glencore, cât şi Xstrata sunt listate la Londra şi înregistrate în Elveţia. Tranzacţia se va face prin schimbul a 2,8 acţiuni Glencore pentru o acţiune Xstrata, iar preşedintele executiv al Xstrata, Mick Davis, va fi CEO al noii companii, secondat de Ivan Glasenberg, şeful Glencore, ca adjunct.

Achiziţia, menită să exploateze oportunităţile derivate din nevoia de materii prime a Chinei şi a altor pieţe emergente, va stimula şi alte mişcări similare în domeniu, apreciază comentatorii, posibil prin cumpărarea sau formarea de către grupuri miniere ca BHP Billiton, Rio Tinto sau Anglo American a unor divizii de trading.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mama-mamutilor-minieri-9227129
9227129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.