Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş şi au tăcut după decizia ANPC privind amenzile pentru calculul ratelor. Doar două bănci din cele 11 sancţionate de ANPC au reacţionat ieri, susţinând că respectă legea în procesul creditării şi rambursării creditelor şi vor contesta sancţiunea ANPC

Autor: Claudia Medrega Postat la 17 mai 2023 239 afişări

Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş şi au tăcut după decizia ANPC privind amenzile pentru calculul ratelor. Doar două bănci din cele 11 sancţionate de ANPC au reacţionat ieri, susţinând că respectă legea în procesul creditării şi rambursării creditelor şi vor contesta sancţiunea ANPC

Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş şi au preferat să tacă după decizia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind amenzile de 550.000 de lei pentru calculul ratelor.

♦ ING Bank România a transmis că a acţionat şi acţionează strict cu respectarea cadrului legal, modalităţile aplicate de rambursare a creditelor fiind prevăzute de legislaţia în vigoare. „Suntem în curs de analiză a procesului verbal primit de la ANPC şi urmează să contestăm această sancţiune“, a transmis ING Bank pentru ZF l Şi OTP Bank România susţine că respectă prevederile legale în ceea ce priveşte condiţiile de creditare. „În urma analizei procesului verbal primit de la ANPC, vom contesta sancţiunea dispusă, urmând ca instanţa de judecată să decidă calea de urmat“, a transmis OTP Bank pentru ZF.

Majoritatea bancherilor au rămas în turnul de fildeş şi au preferat să tacă după decizia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind amenzile de 550.000 de lei pentru calculul ratelor.

Doar două bănci din cele 11 sancţionate de ANPC au reacţionat ieri explicând că respectă legea în procesul creditării şi rambursării creditelor şi vor contesta sancţiunea ANPC.

ANPC a anunţat marţi 16 mai că a amendat 11 bănci cu 550.000 de lei pentru practici înşelătoare de calcul al ratelor. La cei 11 operatori economici financiari bancari din România verificaţi până acum ANPC spune că a identificat „fapte contravenţionale“, respectiv „practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75 % dobândă“. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă, conform informaţiilor transmise de ANPC.

Potrivit ANPC, cei 11 operatori eco­nomici sancţionaţi sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BT, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, UniCredit Bank şi BRD.

Băncile sancţionate de ANPC au primit cu siguranţă de la această autoritate procesele verbale de constatare pe baza cărora puteau să transmită puncte de vedere.

ANPC nu le-a transmis încă bancherilor şi ordinul oficial care stabileşte exact cum ar trebui să arate noile grafice de rambursare, respectiv când şi cum ar trebui aplicat acest ordin al ANPC. Iar în perioada următoare ar putea avea loc întâlniri şi discuţii între bancherii şi reprezentanţii ANPC pe această temă, după cum spun surse apropiate discuţiilor. Cert este că soluţionarea contestaţiilor băncilor în instanţele de judecată durează. Iar în cazul în care băncile ar trebui să modifice în perioada următoare contractele şi graficele de rambursare pentru clienţii vechi cu credite ipotecare, procesul de creditare nouă ar putea să fie blocat o perioadă.

Pe lângă cele 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

ING Bank România a transmis ieri la solicitarea ZF că a acţionat şi acţionează strict cu respectarea cadrului legal, modalităţile aplicate de rambursare a creditelor fiind prevăzute de legislaţia în vigoare.  „Suntem în curs de analiză a procesului verbal primit de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi urmează să contestăm această sancţiune“, a transmis ING Bank pentru ZF.

Şi OTP Bank România†susţine că respectă prevederile legale în ceea ce priveşte condiţiile de creditare. „Œn urma analizei procesului verbal primit de la ANPC, vom contesta sancţiunea dispusă, urmând ca instanţa de judecată să decidă calea de urmat“, a transmis OTP Bank la solicitarea ZF.

Legat de cadrul legislativ în sfera creditării ipotecare, în 2016 a intrat în vigoare în România o nouă ordonanţă privind creditarea ipotecară, la care a contribuit atunci şi ANPC - OUG 52/2016 -, care a modificat OUG 50/2010. OUG 52/2016 a transpus o directivă europeană, respectiv Directiva 17/2014 privind privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale.


Băncile sancţionate de ANPC au primit procesele verbale de constatare privind amenzile de 550.000 de lei pentru calculul ratelor. ANPC nu le-a transmis încă bancherilor şi ordinul oficial care stabileşte exact cum ar trebui să arate noile grafice de rambursare, respectiv când şi cum ar trebui aplicat acest ordin al ANPC. Iar în perioada următoare ar putea avea loc întâlniri şi discuţii între bancherii şi reprezentanţii ANPC pe această temă, după cum spun surse apropiate discuţiilor. Cert este că dacă băncile contestă în instanţă amenzile ANPC soluţionarea contestaţiilor durează.


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANPC,
amenzi,
bancheri,
decizie,
majoritate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.