Legea pentru compensarea facturilor la curent electric şi gaze naturale a fost adoptată de Parlament

Autor: Dorin Oancea Postat la 27 octombrie 2021 94 afişări

Cu 285 de voturi pentru din 287 de prezenţi, parlamentarii au aprobat legea pentru aprobarea OUG care stabileşte scheme de compensare pentru consumul de gaze şi energie electrică.

Legea pentru compensarea facturilor la curent electric şi gaze naturale a fost adoptată de Parlament

Proiectul a fost amendat de Senat, care a majorat sumele plătite de la bugetul de stat pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului pentru aceştia, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru consumatorii noncasnici.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat după adoptarea legii că piaţa se va calma, că furnizorii au timp să se organizeze şi că persoanele care doresc să amâne plata facturilor trebuie să facă o solicitare la companiile furnizoare.

Legea va merge la promulgare, iar prevederile sale se aplică de la 1 noiembrie.

Potrivit proiectului, preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh. Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare.

Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare.

Schema de sprijin cuprinde următoarele măsuri:

a) pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;

b) pentru toţi operatorii economici, clienţi finali, din categoriile prevăzute la alin.(1) lit. b) şi c), pentru fiecare loc de consum: 

i) exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei. ii) exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport,

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
facturi,
lege

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.