Judeţul care a ajuns din cauza depopulării să aibă doar şase naşteri pe zi, dar nici pe acestea nu le poate gestiona corespunzător. Unde merg de fapt banii de la Casă şi Ministerul Sănătăţii?

Autor: Ramona Cornea Postat la 31 iulie 2023 83 afişări

Judeţul care a ajuns din cauza depopulării să aibă doar şase naşteri pe zi, dar nici pe acestea nu le poate gestiona corespunzător. Unde merg de fapt banii de la Casă şi Ministerul Sănătăţii?

Depopularea a făcut ca numărul de naşteri să ajungă la minimul istoric, de 100 de ani în judeţe precum Ialomiţa sau Brăila. În Ialomiţa s-au născut în 2022 circa 2.281 de copii, adică şase copii pe zi, dar nici pe acestea autorităţile din judeţ nu le pot gestiona corespunzător. 

De altfel, în Ialomiţa numărul naşterilor a scăzut cu aproape 50% în perioada 1990 – 2022, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).  În 1990, în Ialomiţa se năşteau mai mult de 4.400 de copii, iar în 2022 numărul lor a ajuns la 2.281. 

Astfel, în loc ca fiecare gravidă să fie ţinută în puf şi urmărită de toată suflarea bugetară a judeţului pentru că de viitorul copil depind şi veniturile bugetare si locurile de munca din sistemul de sănătate şi educaţie, autorităţile dau dovadă de nepăsare şi îşi lasă viitorul să se nască pe un trotuar. 

O tânără de 24 de ani a născut luni dimineaţă pe trotuar, în faţa spitalului din Urziceni. Femeia a ajuns la spital în travaliu, dar nu a fost primită să nască acolo. Managerul spitalului spune că unitatea nu ar fi avut de gardă un medic ginecolog care să se ocupe de tânăra pe cale să nască. 

Aşadar, unde merg de fapt banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de la Ministerul Sănătăţii, dacă un judeţ nu poate gestiona eficient şase naşteri pe zi? 

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa este Marian Pavel, care deţine patru terenuri, trei case, un apartament şi încasează 14.000 de lei pe lună, adică 164.000 de lei pe an. Pavel mai încasează 50.000 de lei pe an dintr-o arendă, iar la botezul copilului său a primit un cadou de 60.000 de euro, după cum arată declaraţia sa de avere. 

Primarul din Urziceni este Constantin Sava, de la PNL, care are în conturi 814.000 de lei şi încasează anual un venit de 129.000 de lei, adică circa 11.000 de lei lunar, conform ultimei declaraţii de avere. Constantin Sava mai încasează o pensie de 48.000 de lei anual (4000 de lei pe lună) si 10.000 de lei anual dintr-o arendă. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nastere,
ialomita,
refuz,
gestionare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.