Jocurile Olimpice ameninţă să şteargă un simbol al Parisului

Autor: Laura Buciu Postat la 30 iulie 2023 38 afişări

Jocurile Olimpice ameninţă să şteargă un simbol al Parisului

Librarii de pe malul Senei spun că Jocurile Olimpice ameninţă să şteargă un simbol al Parisului, după ce au fost anunţaţi de autorităţile locale că, din motive de securitate, vor trebui să îşi îndepărteze tarabele pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor de vară din 2024.

Aproximativ 570 dintre celebrele tarabe vechi care mărginesc râul Sena din capitală trebuie să fie demontate şi mutate, adică aproape 60% dintre librarii de pe malul râului, potrivit autorităţilor municipale.

„Oamenii vin să ne vadă aşa cum vin să vadă Turnul Eiffel şi Notre Dame, dar vor să ne ascundă în timpul unei ceremonii care ar trebui să reprezinte Parisul”, a declarat Jerome Callais, preşedintele asociaţiei librarilor din Paris.

Poliţia pariziană le-a spus librarilor că tarabele lor se află în perimetrul de protecţie pentru ceremonia de deschidere şi că trebuie să fie îndepărtate din „motive evidente de securitate”, a precizat poliţia într-un comunicat.

Organizatorii Paris 2024 se aşteaptă ca cel puţin 600.000 de persoane să asiste la ceremonia de deschidere de pe Sena, în timpul căreia sportivii şi delegaţiile vor naviga de-a lungul fluviului. Va fi pentru prima dată când publicul va avea acces liber la ceremonia de deschidere, şi nu pe un stadion.

Guvernul francez face planuri pentru a asigura securitatea evenimentului, pentru care vor fi mobilizaţi 35.000 de agenţi de securitate şi militari.

Dar Albert Abid consideră că el şi colegii săi librari sunt excluşi de la sărbători şi se teme că standul său de lemn vechi de 100 de ani va fi deteriorat în acest proces.

„Acestea sunt foarte fragile... tarabele noastre nu vor putea rezista acestei operaţiuni şi nici moralul librarilor”, a declarat vânzătorul care deţine taraba de pe malul râului de peste 10 ani şi în care are aproximativ 100-150 de cărţi.

Autorităţile pariziene au precizat într-un comunicat că s-au întâlnit cu librarii la începutul acestei luni şi s-au oferit să plătească toate costurile de îndepărtare a tarabelor şi să achite orice lucrări de reparaţii în cazul unor daune, în cadrul a ceea ce au numit o „renovare”.

„Această renovare face parte din patrimoniul Jocurilor şi va contribui la susţinerea cererii de recunoaştere a librarilor de pe Sena ca patrimoniu cultural imaterial de către UNESCO”, au precizat autorităţile.

Nu a fost clar dacă librarilor li s-a spus că trebuie să se mute pe toată durata Jocurilor sau doar pentru ceremonia de deschidere. Dar oraşul i-a invitat să se mute într-un „sat de librari” creat special pentru această ocazie, într-un „cartier din apropierea Senei”, pe durata Jocurilor.

Cu toate acestea, Callais, preşedintele asociaţiei librarilor, a declarat că locaţia propusă în Piaţa Bastiliei nu este o soluţie viabilă şi că nu a fost propusă nicio altă compensaţie.

„Nimeni nu se va duce în acea piaţă”, a spus el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jocurile olimpice,
simbol,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.