Jens Stoltenberg este preocupat de relaţia China-Rusia şi vrea acţiuni NATO în zona Asia-Pacific

Autor: Mihai Draghici Postat la 05 aprilie 2022 82 afişări

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat preocupare, marţi, în legătură cu refuzul Beijingului de a condamna direct invazia militară rusă în Ucraina şi a pledat pentru intensificarea cooperării NATO cu parteneri din zona Asia-Pacific, în contextul ascensiunii Chinei.

Jens Stoltenberg este preocupat de relaţia China-Rusia şi vrea acţiuni NATO în zona Asia-Pacific

"Miniştrii de Externe din ţările membre NATO se vor reuni mâine şi joi pentru a discuta despre războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Am observat cu toţii imaginile oribile cu civili ucişi în Bucha şi în alte locuri care au fost sub controlul armatei ruse până în urmă cu doar câteva zile. Sunt brutalităţi care nu pot fi tolerate şi cu care Europa nu s-a mai confruntat de multe decenii. Atacarea şi uciderea civililor constituie crime de război. Trebuie stabilite faptele, iar cei responsabili pentru aceste atrocităţi trebuie aduşi în faţa justiţiei", a afirmat Jens Stoltenberg marţi, într-o conferinţă de presă, potrivit MEDIAFAX.

Secretarul general NATO a notat că războiul din Ucraina intră într-o etapă "crucială", în condiţiile în care armata rusă începe să se concentreze pe zonele din estul şi din sudul Ucrainei. "Vor încerca să ocupe întreaga regiune Donbas şi să creeze o punte de legătură spre Crimeea ocupată", a subliniat Jens Stoltenberg, precizând că miniştrii de Externe din NATO vor furniza asistenţă suplimentară Ucrainei, inclusiv rachete antitanc, sisteme antiaeriene şi ajutoare umanitare.

Joi, la reuniunea miniştrilor de Externe NATO vor fi invitaţi şi reprezentanţii statelor partenere Finlanda, Suedia, Georgia, cei ai Uniunii Europene şi oficiali din Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud. "Această criză are implicaţii mondiale, care ne privesc pe toţi. Observăm cum China nu manifestă voinţa de a condamna agresiunea Rusiei. S-a alăturat Moscovei în punerea sub semnul întrebării a dreptului naţiunilor de a-şi alege propria direcţie. Într-o perioadă în care puterile autocrate resping ordinea internaţională bazată pe reguli, este cu atât mai important ca democraţiile să stea împreună şi să ne apărăm valorile", a insistat secretarul general NATO.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
rusia,
china

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.