Italia respiră: Premierul Giorgia Meloni crede că Italia va creşte mai repede decât partenerii europeni în acest an. "Am încredere că în acest an putem avea în vedere şi o reducere a ratelor dobânzilor"

Autor: Ştefan Stan Postat la 04 ianuarie 2024 19 afişări

Italia respiră: Premierul Giorgia Meloni crede că Italia va creşte mai repede decât partenerii europeni în acest an. "Am încredere că în acest an putem avea în vedere şi o reducere a ratelor dobânzilor"

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat că vede posibilitatea ca economia Italiei să crească mai rapid decât media Uniunii Europene în acest an, în ciuda faptului că executivul blocului comunitar a prezis o performanţă mai slabă pentru această ţară, scrie FT. 

Prima femeie premier a ţării, în vârstă de 46 de ani, a vorbit joi în cadrul unei conferinţe de presă prelungite, planificată iniţial ca un eveniment de sfârşit de an. Aceasta a fost amânată de două ori din motive de sănătate.

"Nu ştim cum va evolua economia în acest an, creşterea va fi totuşi peste media europeană", a declarat Meloni reporterilor la Roma. Ea a adăugat cu privire la mişcările privind ratele dobânzilor de către Banca Centrală Europeană: "Am încredere că în acest an putem avea în vedere o reducere a ratelor dobânzilor".

Meloni a intrat în 2024 după ce a scăpat de ameninţarea unei retrogradări a datoriei ţării la categoria "junk" şi cu diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor germane şi cel al obligaţiunilor italiene aproape de cel mai mic nivel de când a preluat funcţia. De asemenea, Italia a evitat cenzura Comisiei Europene pentru că şi-a relaxat poziţia fiscală, chiar dacă cheltuielile suplimentare au făcut ca deficitul său ca procent din produsul intern brut să nu scadă sub limita impusă de UE până în 2026 - cu un an mai târziu decât era prevăzut.

Conform celei mai recente previziuni a Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, creşterea economică a blocului comunitar va fi de 1,3% în acest an. În cazul Italiei, aceasta preconizează o creştere de doar 0,9%.

Banca Italiei şi-a redus prognoza de creştere pentru a treia economie a zonei euro pentru anul viitor, din cauza înăspririi condiţiilor monetare şi de creditare atât pentru familii, cât şi pentru companii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
italia,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.