Ironiile bursei: Acţiunile companiilor Farmaceutice şi Funerare cresc după valul de COVID din China

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 25 decembrie 2022 25 afişări

Producătorii de bere şi companiile aeriene chineze revin şi ele în vogă odată cu ridicarea restricţiilor, titrează Financial Times.

Acţiunile producătorilor de medicamente, fabricilor de bere şi serviciilor funerare chineze au revenit, investitorii încercând să profite de un val de ieşire din pandemia de covid, pe măsură ce cea mai populată ţară din lume relaxează restricţiile.

În ultima săptămână, o mulţime de companii farmaceutice chineze s-au numărat printre cei mai mari perfomeri la bursele din Hong Kong, Shanghai şi Shenzhen.

Pe fondul aşteptărilor privind creşterea cererii de medicamente pentru febră şi alte medicamente, acţiunile companiilor farmaceutice Guangzhou Baiyunshan Pharmaceutical şi Hualan Biological Engineering cotate la bursă au câştigat fiecare peste 10% în ultimele cinci zile de tranzacţionare, în timp ce Shanghai Fosun Pharmaceutical a crescut cu 7%.

Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical, care produce tratamentul pe bază de plante Lianhua Qingwen, aprobat de guvern, a crescut cu 11% în aceeaşi perioadă.

Asta comparând cu o scădere de 0,3% a indicelui CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen.

Goana a fost declanşată de mişcarea preşedintelui Xi Jinping de săptămâna trecută de a renunţa la strategia sa zero-Covid de testare în masă, carantine la nivel de oraş şi urmărire informatică a contacţilor.

Schimbarea strategiei a dus la cel mai mare val de cazuri de coronavirus din China de când a început pandemia în Wuhan, China centrală, în urmă cu aproape trei ani. Decizia a stârnit temeri cu privire la o creştere a deceselor şi a spitalizărilor, în special în rândul zeci de milioane de chinezi în vârstă care nu au primit cele trei doze de vaccin necesare pentru o protecţie suficientă.

De asemenea, decizia a atras investitori la Fu Shou Yuan International, cu sediul în Shanghai, cel mai mare furnizor de servicii funerare şi vânzător de terenuri funerare din China.

Grupul cotat la Hong Kong a crescut cu 6% faţă de acum o săptămână şi cu 60% de la sfârşitul lunii octombrie. Înainte de schimbarea politicii, analiştii au spus că firma a fost blocată o mare parte a anului trecut. Restricţiile privind circulaţia în China au însemnat că oamenii păstrau cenuşa rudelor în timp ce aşteptau redeschiderea activităţii.

Alţi performeri includ compania low-cost Spring Airlines şi compania naţională Air China, care vor beneficia de eliminarea restricţiilor de călătorie, precum şi trei fabrici de bere şi producătorul de purificatoare de aer Midea.

Rory Green, economist la grupul de cercetare TS Lombard, a spus că sfârşitul strategiei zero-Covid a fost „o afacere din ce în ce mai aglomerată” şi că „un pariu mai bun” ar putea fi poziţionarea pentru economia post-Covid.

Green a adăugat că este posibil ca pieţele bursiere să treacă prin trei faze, mai întâi redresându-se în jurul schimbărilor imediate de politică, urmată de o perioadă mai slabă de „reducere a riscului” pe măsură ce valul de ieşire din Covid se extinde şi activitatea economică dezamăgeşte. Faza finală este „riscul”  la revenire, deoarece sentimentul pozitiv se formează din nou în urma redeschiderii.

„Suntem în prezent în faza 1”, a spus el, adăugând că TS Lombard se aştepta ca guvernul să „dubleze” sprijinul politicii pentru hardware-ul tehnologic chinez pe termen lung.

 „Sectoarele au un nivel ridicat de creştere şi vor beneficia de eforturile continue de a restructura alocarea capitalului pentru a favoriza mai mult priorităţile partidului”, a adăugat acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.