Iohannis: Ne vom exprima interesul pentru a intra în achiziţia comună de gaze

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 20 octombrie 2022 19 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România agreează propunerile Comisiei Europene: „Ne vom exprima interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze”.

Iohannis: Ne vom exprima interesul pentru a intra în achiziţia comună de gaze

„Avem de ieri, pe masă, o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim, aici, de un fel de plafonare a preţului la gaz, care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari”, spune Klaus Iohannis.

Şeful statului afirmă că „avem un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii”.

„Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună, voluntară, pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre, pentru a atenua criza energiei. Însă, vreau asă spun foarte clar, acest lucru l-am spus şi adineauri, într-o întâlnire şi îl voi repeta şi în Consiliu, este nevoie să ne gândim ce facem în viitor. Nu putem veni la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare, trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le poate plăti”, a arată preşedintele Iohannis.

El spune că acest lucru înseamnă ”diversificare, energie verde şi resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră şi o interconectare mult mai bună între statele membre”.

„Noi agreăm aceste propuneri ale Comisiei, iar în ce priveşte achiziţia comună, ea este pe bază voluntară. Deci, cine doreşte va putea să intre, şi noi vom solicita ca acest voim putea să rămâne realmente pentru toată lumea, să rămână o platformă accesibilă real pentru toţi, fiindccă aici vor intra firmele private, nu intră statele. (...) Platforma nu este gândită să îi scoatem pe unii din contracte şi să intrpm noi, platforma este gândită pentru a aduce noi resurse în Europa. (...) Noi suntem de acord cu această platformă, sau cu mecanismul de solidaritate şi ne vom exprima interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze. Detaliile tehnice încă sunt în lucru, este un pachet foarte mare şi foarte tehnic care a fost prezentat de Comisia, dar ca principiu pot să vă spun da, ne convine şi dorim să intrăm”, încheie Iohannis.

Comisia Europeană a propus un nou regulament de urgenţă pentru a aborda preţurile mari ale gazelor în UE şi pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
gaze,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.