Iohannis: Elitele culturale au inspirat societatea românească să păşească spre modernizare

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 13 ianuarie 2023 16 afişări

Iohannis: Elitele culturale au inspirat societatea românească să păşească spre modernizare

În ultimele două secole, elitele noastre culturale au inspirat societatea românească să păşească pe drumul către modernizare şi democratizare occidentală, afirmă preşedintele Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a unor personalităţi şi instituţii de cultură cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

„În ultimele două secole, elitele noastre culturale au inspirat societatea românească să păşească pe drumul către modernizare şi democratizare occidentală. Românii se mândresc cu personalităţi ale căror opere nu doar au îmbogăţit spiritualitatea şi patrimoniul naţional şi universal, dar ne-au condus şi la asumarea unor valori fundamentale şi a unor obiective naţionale. M-am bucurat să pot promulga, în preajma Zilei Culturii Naţionale, legea care dedică anul 2023 cinstirii operelor lui Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu, personalităţi-simbol ale identităţii noastre naţionale şi europene. Evenimentele care le vor fi dedicate vor contribui, în ţară şi peste hotare, la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, precum şi a rolului jucat de cultură în dezvoltarea societăţii noastre”, afirmă Klaus Iohannis.

El a amintit că a conferit Înaltul Patronaj Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

„La 16 ani de la prima Capitală Europeană a Culturii nominalizată în România, care a fost Sibiu, timişorenii vor dovedi, aşa cum spune sloganul programului, că pot să-şi lumineze oraşul prin ei înşişi, prin cultură şi implicare comunitară. 2022 a fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-a traversat societatea românească. După o pandemie care a marcat sever inclusiv viaţa culturală, războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina a condus la noi crize, care au împins într-un viitor impredictibil revenirea completă a omenirii la normalitate. În România, războiul din Ucraina a generat excepţionale manifestări de solidaritate, inclusiv prin iniţiativele mediului cultural. Totodată, efectele agresiunii Federaţiei Ruse s-au propagat cu o intensitate deosebit de mare în Republica Moldova. În aceste zile în care pe ambele maluri ale Prutului ne onorăm cultura care ne uneşte, reafirm că România va acorda şi în continuare sprijin autorităţilor şi cetăţenilor din Republica Moldova, inclusiv în domeniul culturii şi cel al educaţiei. Salut rezultatele proiectelor noastre culturale comune şi evoc cu satisfacţie demersul nostru pe lângă UNESCO încununat cu succes pentru înscrierea artei cămăşii cu altiţă în patrimoniul intangibil al umanităţii”, adaugă şeful statului.

De asemenea, el a salutat operaţionalizarea fondurilor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care vizează domeniul culturii şi patrimoniului.

„Provocările globale cărora trebuie să le facem faţă ne arată cât de importante sunt consolidarea şi modernizarea instituţiilor şi mecanismelor care contribuie la apărarea valorilor pe care cultura le sădeşte, le susţine şi le dezvoltă în societate. De aceea, salut operaţionalizarea fondurilor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care vizează domeniul culturii şi patrimoniului. Îmi doresc, de asemenea, ca fondurile destinate reabilitării clădirilor instituţiilor culturale să-şi atingă cât de curând şi la nivelul cel mai înalt scopul”, mai spune Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
cultură,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.