Invazia Rusiei în Ucraina a intrat astăzi în cea de-a 100-a zi

Autor: Petru Mazilu Postat la 02 iunie 2022 28 afişări

Invazia Rusiei în Ucraina a intrat astăzi în cea de-a 100-a zi

Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi, fără să se întrevadă un sfârşit al luptelor care au ucis mii de oameni, au dezrădăcinat milioane de persoane şi au transformat oraşe întregi ruine.

După ce a renunţat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia continuă să atace în estul şi în sudul Ucrainei. Ruşii se confruntă cu sancţiunile tot mai mari impuse de ţările occidentale şi a unei rezistenţe puternice a ucrainenilor.

Câteva evenimente cheie ale conflictului de până acum, potrivit Reuters.

24 februarie: Rusia invadează Ucraina de pe trei fronturi, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Zeci de mii de oameni se refugiază.

Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă o „operaţiune militară specială" pentru demilitarizarea şi „denazificarea" Ucrainei. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite pe Twitter: „Rusia a pornit pe calea răului, dar Ucraina se apără".

25 februarie: Forţele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruşi în nord, est şi sud. Artileria bombardează Kievul şi suburbiile sale.

1 martie: Un oficial american afirmă că o coloană de blindate ruseşti de mai mulţi kilometri lungime care se îndreaptă spre Kiev este afectată de probleme logistice.

Rusia loveşte un turn de televiziune din Kiev şi îşi intensifică bombardamentele cu rază lungă de acţiune asupra Harkovului din nord-est şi a altor oraşe, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică a Moscovei, în timp ce speranţele sale de a ataca rapid capitala se estompează.

2 martie: Forţele ruseşti încep asediul portului Mariupol din sud-estul ţării, considerat vital pentru încercările Moscovei de a lega regiunea Donbas de Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a ocupat-o în 2014.

Trupele ruseşti intră în portul Kherson de la Marea Neagră, primul mare centru urban capturat.

Un milion de persoane au fugit din Ucraina, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

4 martie: Forţele ruseşti au capturat centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa. NATO respinge apelul Ucrainei pentru zone de interdicţie aeriană, spunând că acestea ar duce la escaladarea conflictului.

8 martie: Civilii fug din oraşul Sumî, situat în nord-estul ţării, în primul coridor umanitar stabilit cu succes. Două milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

13 martie: Rusia îşi extinde războiul în vestul Ucrainei, trăgând cu rachete asupra unei baze din apropierea graniţei cu Polonia, membră NATO.

16 martie: Ucraina acuză Rusia că a bombardat un teatru din Mariupol, unde se adăpostesc sute de civili. Moscova neagă acest lucru.

25 martie: Moscova semnalează o schimbare de accent privind obţinerea de câştiguri în est, în timp ce forţele ucrainene fac presiuni pentru a recuceri oraşele din afara Kievului.

30 martie: Peste 4 milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

3/4 aprilie: Ucraina acuză Rusia de crime de război după ce în oraşul Bucea, recucerit, au fost găsite o groapă comună şi cadavrele unor persoane împuşcate de la mică distanţă. Kremlinul neagă responsabilitatea şi spune că imaginile cu cadavrele au fost înscenate.

8 aprilie: Ucraina acuză Rusia pentru un atac cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk care a ucis cel puţin 52 de persoane care încercau să fugă de război. Moscova neagă responsabilitatea.

14 aprilie: Nava de război principală a Rusiei în Marea Neagră, Moskva, se scufundă în urma a ceea ce Ucraina susţine că a fost un atac cu rachete.

25/26 aprilie: Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria declară că exploziile au lovit un minister şi două antene de radio. Aceasta dă vina pe Ucraina vecină. Kievul acuză Moscova că a organizat atacurile pentru a încerca să extindă conflictul.

28 aprilie: Rusia trage două rachete spre Kiev în timpul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, afirmă Ucraina. Kremlinul acuză Ucraina că atacă regiunile ruseşti din apropierea graniţei.

1 mai: Aproximativ 100 de civili ucraineni sunt evacuaţi din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat în ruină, în ceea ce Naţiunile Unite afirmă că este o „operaţiune de trecere în siguranţă".

7 mai: Se crede că până la 60 de persoane au murit după ce o bombă a lovit o şcoală din satul Bilohorivka, în estul Ucrainei, spune guvernatorul regional.

9 mai: Putin îi îndeamnă pe ruşi să lupte într-un discurs sfidător de Ziua Victoriei, dar tace în legătură cu planurile privind Ucraina.

10 mai: Ucraina afirmă că forţele sale au recucerit sate la nord şi nord-est de Harkov, în cadrul unei contraofensive.

14 mai: Forţele ucrainene au lansat o contraofensivă în apropierea oraşului Izium, aflat în estul ţării sub controlul Rusiei, spune guvernatorul local.

18 mai: Finlanda şi Suedia solicită să adere la NATO, o mişcare care ar duce la extinderea alianţei militare occidentale pe care Putin a urmărit să o împiedice.

20 mai: Rusia afirmă că ultimii luptători ucraineni care rezistau la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat. Cu câteva ore mai devreme, Zelenski a declarat că armata ucraineană le-a spus apărătorilor că pot ieşi şi îşi pot salva viaţa.

21/22 mai: Rusia lansează o ofensivă în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas, concentrându-şi atacul asupra oraşelor gemene Sloviansk şi Sievierodonetsk.

23 mai: În primul proces pentru crime de război din timpul conflictului, un tribunal din Kiev condamnă un tânăr comandant de tanc rus la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil neînarmat.

25 mai: Putin semnează un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi paşapoartelor ruseşti de către locuitorii din districtele recent capturate, în încercarea de a consolida controlul Moscovei asupra teritoriului cucerit.

29 mai: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, numeşte „eliberarea" Donbasului o „prioritate necondiţionată" pentru Moscova, în timp ce forţele ruseşti par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk.

31 mai: Oficialii locali spun că nu mai este posibilă evacuarea civililor prinşi în capcană în Sievierodonetsk, unde forţele ucrainene încă rezistă, dar o mare parte din oraş se află sub control rusesc.

1 iunie: Rusia critică decizia Statelor Unite de a furniza sisteme avansate de rachete Ucrainei, avertizând că aceasta ar putea extinde conflictul şi ar creşte riscul unei confruntări directe cu Washingtonul. Secretarul de stat Antony Blinken spune că Ucraina a dat asigurări că nu va folosi sistemele împotriva unor ţinte de pe teritoriul rusesc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
război,
ucraina,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.