Invazia Rusiei a declanşat "cele mai masive încălcări ale drepturilor omului", afirmă şeful ONU

Autor: Dorin Oancea Postat la 27 februarie 2023 34 afişări

Invazia Rusiei a declanşat "cele mai masive încălcări ale drepturilor omului", afirmă şeful ONU

Invazia Rusiei în Ucraina a declanşat "cele mai masive încălcări ale drepturilor omului pe care le trăim în prezent", a declarat luni secretarul general al ONU, António Guterres.

"A dezlănţuit moarte, distrugeri şi strămutări pe scară largă", a continuat Guterres, conform CNN.

"Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a documentat zeci de cazuri de violenţă sexuală legată de conflict împotriva bărbaţilor, femeilor şi fetelor", a adăugat el.

Guterres a ţinut acest discurs în cadrul reuniunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a marcat la Geneva 75 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

El a făcut apel la guvernele internaţionale să respecte şi să revitalizeze declaraţia, despre care a spus că este deseori "folosită în mod abuziv".

Crimele de război şi încălcările drepturilor omului comise de Rusia în timpul războiului din Ucraina se adaugă la o lungă listă „de încălcări ale dreptului umanitar internaţional", a declarat Human Rights Watch în ianuarie.

În raportul anual al grupului pentru drepturile omului, acesta a afirmat că dovezile privind crimele de război din Bucea, o suburbie a Kievului, fac parte dintr-un model care "s-a repetat de nenumărate ori".

Raportul mondial 2023 al HRW a evidenţiat, de asemenea, bombardarea unui teatru din Mariupol, în ciuda semnelor care avertizau că acolo se adăposteau copii, precum şi lovituri asupra altor ţinte nemilitare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
război,
onu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.