ING şi Bitdefender se aliază în lupta împotriva atacurilor de phishing, în contextul în care numărul de linkuri infectate detectate în atacuri care vizează furtul de date a crescut de cinci ori de la începutul anului

Autor: Ioana Matei Postat la 22 iunie 2023 109 afişări

ING şi Bitdefender se aliază în lupta împotriva atacurilor de phishing, în contextul în care numărul de linkuri infectate detectate în atacuri care vizează furtul de date a crescut de cinci ori de la începutul anului

Numărul de linkuri infectate detectate în atacuri care vizează furtul de date a crescut de cinci ori de la începutul anului, ajungând până la un sfert de milion la mijlocul lunii iunie, potrivit unei analize interne realizate de Bitdefender. 

Astfel, 26% dintre tentativele de phishing monitorizate au avut ca scop obţinerea datelor bancare sau accesul la conturile utilizatorilor. În topul datelor râvnite de atacatori, urmează accesul la conturi de social media (18%), de magazine online (13%), de distribuţie de fişiere (7%), companii de livrări şi curierat (6%) şi servicii de e-mail (4%). 

În contextul în care tentativele de phishing sunt din ce în ce mai numeroase, dar şi din ce în ce mai sofisticate şi greu de detectat, ING şi Bitdefender lansează un parteneriat pentru a încuraja utilizatorii să folosească soluţii de securitate pentru a-şi proteja datele şi a preveni fraudele. 

Toţi clienţii ING vor putea testa gratuit soluţia Bitdefender Total Security timp de 30 de zile. Oferta poate fi accesată direct în Home’Bank. Ulterior, clienţii ING pot achiziţiona soluţia Bitdefender Total Security, disponibilă pe 5 dispozitive, la un preţ preferenţial. „În fiecare zi, suntem expuşi la diferite ameninţări cibernetice, pe care poate nu le conştientizăm. Folosim telefonul mobil pentru o mare parte din operaţiunile zilnice şi uneori, se întâmplă să nu acordăm atenţia cuvenită atunci când primim mesaje prin SMS, e-mail sau aplicaţii de mesagerie. Este extrem de important să reţinem că nicio bancă nu va cere niciodată unui client să intre în aplicaţia de internet banking de pe un link şi să îşi introducă credenţialele (utilizatorul şi parola) sau datele cardului (numărul de card, codul CVV2, data de expirare).Fraudele digitale au devenit o afacere „la cheie” pe dark web, iar valoarea daunelor din atacuri cibernetice este estimată la 10 trilioane de dolari până în anul 2025. Spre deosebire de anii precedenţi, acum există specialişti care se ocupă de crearea mecanismelor de fraudă şi a paginilor false; de aceea, vedem tot mai mult astfel de atacuri. Ne bucurăm să lansăm parteneriatul cu Bitdefender prin care putem oferi o soluţie de securitate performantă clienţilor noştri, pentru a-şi proteja datele şi banii din cont.” – Alin Becheanu, Head of Fraud Monitoring and Prevention, ING Bank România.

În acelaşi timp, o altă tendinţă populară este promovarea mesajelor înşelătoare în motoarele de căutare şi pe platformele de social media. „Tentativele de phishing au devenit o parte integrantă a vieţii noastre digitale. Suntem puşi din ce în ce mai des să determinăm dacă linkul pe care l-am primit pe email sau SMS este adevărat, mai ales atunci când nu avem o soluţie de securitate prezentă pe dispozitiv. Nu este uşor să realizăm întotdeauna pericolele la care ne expunem atunci când devenim victime. Fie că încearcă să ne convingă să oferim de bună voie detaliile noastre financiare crezând că facem o plată online, fie că suntem păcăliţi să introducem datele de acces pe site-uri clonate ale unor servicii adevărate, atacatorii nu se opresc niciodată” - Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender.

De ce ai nevoie de o soluţie de securitate cibernetică?

·      Îţi protejezi datele în timp real şi previi atacurile cibernetice.

·      Îţi protejezi dispozitivele împotriva celor mai frecvente pericole cibernetice: atacuri de tip phishing, viruşi troieni, spyware, malware sau ransomware. Totodată, o soluţie de securitate cibernetică blochează linkurile infectate cunoscute, inclusiv pe cele care par a fi sigure, dar sustrag informaţii financiare, cum ar fi parolele sau numărul cardului.

·      Îţi păstrezi anonimitatea pe Internet.

·      Poţi folosi VPN atunci când accesezi reţele Wi-Fi publice, când faci cumpărături online şi oricând vrei ca sesiunile tale de navigare să fie confidenţiale. Funcţia anti-tracker îţi permite să păstrezi confidenţialitatea datelor şi să gestionezi site-urile care îţi colectează datele.

·      Poţi vedea ce aplicaţii au acces la microfonul dispozitivului tău şi când anume, precum şi ce aplicaţii încearcă să îţi acceseze camera web, ceea ce îţi va permite să le blochezi accesul neautorizat.

·      Efectuezi tranzacţii bancare online de pe dispozitive mai sigure.

·      Te protejezi de linkuri periculoase, trimise prin intermediul reţelelor de socializare.

Sfaturi pentru a te proteja de atacatorii cibernetici

·      Nu cumpăra produse promovate prin e-mailuri nesolicitate;

·      Foloseşte conexiunea de date mobile a telefonului sau a tabletei în defavoarea reţelelor Wi-Fi publice;

·      Nu furniza niciodată datele cardului tău, banca nu îţi va cere niciodată date confidenţiale pe e-mail;

·      Foloseşte o soluţie antivirus actualizată şi scanează periodic dispozitivele, mai ales înainte de a efectua tranzacţii/ plăţi online;

·      Evită accesarea linkurilor şi a fişierelor ataşate provenite din surse nesigure;

·      Nu intra în aplicaţia bancară din linkuri primite pe e-mail sau SMS sau tastând în motorul de căutare numele aplicaţiei;

·      Nu transmite codul primit de la bancă prin SMS altor pesoane prin orice canal şi nu îl introduce într-o pagină web;

·      Asigură prin back-up datele de pe terminal, fie în cloud sau pe un dispozitiv extern.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.