INCIDENTE LA VOT. Şeful unei secţii de votare din Bârlad, criză de epilepsie/ La Iaşi, o femeie din comisie ar fi votat şi pentru soţul ei/ La Alba, ştampilele inscripţionate greşit pot fi utilizate

Autor: Ramona Rosulescu Postat la 11 decembrie 2016 40 afişări

Alegerile parlamentare 2016 au loc duminică, 11 decembrie. La urne sunt aşteptaţi peste 18,2 milioane de români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar votul se încheie la ora 21.00, cu primele date exit-poll. De la deschiderea urnelor au fost deja înregistrate incidente în judeţele Alba, Iaşi, Hunedoara, Buzău, Prahova.

Locţiitorul preşedintelui Secţiei nr 96 din Bârlad, luat cu ambulanţa, după o criză de epilepsie

Locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare 96, situată în incinta Şcolii nr. 2 din Bârlad, a fost luat, duminică, din secţie, cu ambulanţa, după o criză de epilepsie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Membrii secţiei de votare s-au speriat în momentul în care bărbatul a căzut şi a intrat în criză convulsivă şi au sunat imediat la Ambulanţă.

Potrivit medicilor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţan Vaslui, bărbatul de 39 de ani a făcut o criză de epilepsie chiar în secţia de votare, pentru că nu şi-a mai luat tratamentul în ultima perioadă.

”Ambulanţa a fost solicitată la o secţie de votare din incinta şcolii nr. 2 Bârlad pentru un bărbat de 39 de ani care a suferit un episod convulsiv. Bărbatul era cunoscut cu epilepsie, dar nu şi-a luat tratamentul de mai mult timp şi a făcut o criză. A primit îngrijirile medicale la faţa locului şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Bârlad”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Dan Ungureanu de la SAJ Vaslui.

Bărbatul a rămas internat în spital pentru investigaţii medicale.

Procesul electoral nu a fost afectat.

Mai multe tablete care monitorizează alegerile, schimbate după ce au prezentat probleme tehnice

Mai multe tablete prin care se face monitorizarea în timp real a alegerilor parlamentare au fost înlocuite după ce au prezentat probleme tehnice, între care două în judeţul Hunedoara şi una în judeţul Maramureş.

Mai multe tablete prin care se face monitorizara în timp real a alegerilor parlamentare au prezentat probleme tehnice, duminică dimineaţa, acestea fiind imediat înlocuite de tehnicienii aflaţi pe teren pentru astfel de situaţii. Două cazuri au fost semnalate în judeţul Hunedoara şi unul în judeţul Maramureş. Situaţia este dinamică, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Pentru remedierea oricărei probleme tehnice şi pentru înlocuirea tabletelor, aproximativ 700 de tehnicieni se află pe teren, duminică, pregătiţi să intervină.

Alegerile parlamentare sunt monitorizate de (STS) cu ajutorul a 19.000 de tablete care pot detecta orice tentativă de vot multiplu şi care vor filma numărătoarea voturilor începând cu ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare.

Sistemul de monitorizare al STS a fost creat în aşa fel încât orice tentativă de vot multiplu să poată fi depistată în timp real, iar numărătoarea voturilor va fi filmată, duminică, de la ora 21.00, cu ajutorul a 19.047 de tablete, operatorii acestora urmând să fie contactaţi imediat ce a fost constatată o neregulă de către angajaţii call center-ului STS, anunţă instituţia.

Tabletele sunt dotate cu două camere de filmat, una pentru scanarea cărţilor de identitate ale alegătorilor şi alta pentru secţia de votare. Filmările de la numărătoarea voturilor nu vor fi urmărite propriu zis, ci pentru orice modificare a stării tabletei, precum întreruperea filmării, sistemul de monitorizare al STS va fi alertat prin intermediul aplicaţiilor, care afişează în timp real chiar şi starea bateriei fiecărei tablete.

La predarea tabletei de către operator se va semna un proces verbal conform căruia dispozitivul conţine filmarea cu numărătoarea voturilor. Aplicaţia de monitorizare este făcută în aşa fel încât operatorul să nu poată şterge fişierele.

Potrivit reprezentanţilor STS, fişierele video vor fi stocate timp de trei luni într-un mediu securizat, pe hard disk-uri externe care vor fi puse doar la dispoziţia Biroului Electoral Central (BEC) şi a organelor de urmărire penală, dacă este cazul, putând fi utilizate ca probe în justiţie. Tabletele vor fi formatate, iar după trei luni de zile mediile de stocare ce conţin filmările vor fi distruse.

Totodată, după închiderea votului, preşedintele fiecărei secţii de votare va semna un proces verbal electronic cu datele colectate, care vor fi trimise automat la BEC şi publicate pe site-ul instituţiei la ora 24.00. Astfel se va putea afla câte voturi a primit fiecare candidat la alegerile parlamentare într-o anumită secţie de vot. Datele vor fi actualizate din 30 în 30 de minute.

Toate datele vor fi transmise printr-o reţea criptată, privată a statului şi nu prin internet, pentru a se evita un posibil atac cibernetic.

Pentru eventualele probleme tehnice care pot să apară, pe lângă cele 19.047 de tablete cu ajutorul cărora sunt monitorizate alegerile de duminică, STS are pregătită o rezervă de aproximativ 1.000 de dispozitive, inclusiv pentru cele 417 secţii de votare din diaspora.

Ştampilă dispărută dintr-o secţie de votare din Ploieşti

IJP Prahova a început cercetările după ce o ştampilă a dispărut din secţia de votare numărul 155 din Ploieşti, în acest caz fiind deschis un dosar penal pentru furt, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primul incident în Prahova a fost înregistrat în jurul orei 10.30, când o ştampilă a dispărut din secţia de votare numărul 155 din Ploieşti.

“Am fost sesizaţi că o persoană ar fi plecat cu ştampila de la secţia de vot respective. Facem verificări”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova, Raluca Brezeanu.

Potrivit sursei citate, în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru furt.

În Prahova sunt amenajate 623 de secţii de votare, din care 157 sunt în Ploieşti.

Peste 670.000 de prahoveni sunt aşteptaţi, duminică, la urne.

Ştampilele de control din Alba inscripţionate greşit pot fi utilizate

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Alba a decis că ştampilele de control inscripţionate cu numărul de circumscripţie al altor judeţe pot fi folosite deoarece "erorile materiale nu influenţează procesul electoral", transmite corespondentul MEDIAFAX.

BEJ Alba a decis că, ţinând cont de precizările transmise de către Biroul Electoral Central care apreciază ”că eroarea în ceea ce priveşte numărul circumscripţiei de pe stampilele de control distribuite către birourile secţiilor de votare de la nr. 51 până la nr. 440 este o eroare materială care nu este de natură a influenţa procesul electoral”, ştampilele pot fi utilizate.

Câte o sesizare a fost depusă, sâmbătă seara, la Biroul Electoral Judeţean Alba şi la Biroul Electoral Central, de către PSD, iar potrivit acesteia ştampilele de control au fost inscripţionate cu numărul de circumscripţie al altor judeţe. Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, declara, corespondentului MEDIAFAX, că ştampilele de control din secţiile de votare din judeţul Alba conţin numere de circumscripţii electorale ale altor judeţe, fiind realizate greşit.

PSD a sesizat Biroul Electoral Judeţean Alba şi Biroul Electoral Central, cerând ca ştampilele de control să fie înlocuite. PSD a cerut înlocuirea ştampilelor de control astfel încât să nu existe motive care ar putea duce la contestarea scrutinului electoral şi anularea votului oamenilor din Alba.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, subprefectul judeţului Alba, Marius Zinca, declara că ştampilele de control conţin erori în ceea ce priveşte circumscripţia.

”Ştampilele de control conţin toate elementele obligatorii, doar că este o eroare în ceea ce priveşte circumscripţia. E o eroare materială care se va corecta printr-o hotărâre care va fi dată în scurt timp de Biroul Electoral Judeţean”, spunea Marius Zinca.

BEJ Alba a dispus retragerea unor postări sponsorizate de pe Facebook

BEJ Alba a dispus retragerea unor postări sponsorizate de pe Facebook, după ce a fost sesizat despre faptul că liberalii ar fi continuat propaganda electorală şi sâmbătă, publicând anunţuri care îndemnau internauţii la votarea candidaţilor PNL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Alba a admis o plângere formulată de PSD Alba, în care social-democraţii semnalau că liberalii au continuat propaganda electorală şi sâmbătă, publicând anunţuri publicitare sponsorizate, pe Facebook, care îndemnau internauţii la votarea candidaţilor PNL din Alba.

”PSD Alba a depus, sâmbătă, plângeri la Biroul Electoral Judeţean Alba şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba privind continuarea campaniei electorale de către PNL prin trei dintre liderii locali. Astfel PNL sau lideri PNL (Florin Roman, Ion Dumitrel, Mircea Hava) au distribuit pe reţele de socializare mesaje sponsorizate de îndemn la vot sau îndemnuri directe la vot. Aceste fapte sunt interzise de legea electorală şi constituie contravenţie”, arată PSD Alba într-un comunicat de presă.

BEJ Alba a admis sesizarea organizaţiei PSD Alba şi a dispus PNL Alba retragerea postărilor sponsorizate de pe Facebook care îndeamnă la votarea candidaţilor liberali din Alba.

Decizia BEJ Alba are drept de contestaţie în 48 de ore, iar aceasta se depune la Biroul Electoral Central.

Totodată, PSD Alba a sesizat în scris IPJ Alba, acuzând că în municipiul Blaj au fost împărţite după terminarea campaniei electorale bileţele de hârtie inscripţionate cu sigla PNL şi ştampila "votat".

”Privind cazul de la Blaj am sesizat şi în scris Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba că au fost tipărite un număr de 5.000 de bileţele de hârtie inscripţionate cu sigla PNL şi ştampila <votat>. Bileţelele au pe margine şi informaţii de către cine au fost comandate, respectiv PNL Alba, tipărite sub cod unic de identificare 1160004, tiraj 5000 de bucăţi”, arătă PSD într-un comunicat.

În judeţul Alba, pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, au fost delimitate 440 de secţii de votare, iar la urne sunt aşteptate peste 315.600 de persoane.

Sesizare la Biroul Electoral Judeţean Iaşi, o femeie din comisie ar fi votat şi pentru soţul ei

Biroul Electoral Judeţean Iaşi a fost sesizat asupra faptului că la secţia 728 din Voineşti o femeie, membru în comisia secţiei de vot, ar fi votat şi pentru soţul ei, iar BEJ a trimis dosarul către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La secţia de votare de 728 din Voineşti, judeţul Iaşi, a fost făcută o sesizare de vot multiplu, iar Biroul Electoral Judeţean Iaşi a confirmat sesizarea şi a trimis dosarul către Inspectoratul Judeţean de Poliţie

Sesizarea este legată de o femeie, membru în comisia secţiei de vot, care ar fi votat şi pentru soţul ei.

În judeţul Iaşi sunt­ 746.855 cetăţeni ­cu drept de vot, care îşi pot exprima opţiune electorale în 730 de secţii ­de votare.

La alergerile din 11­ decembrie ieşenii cu­ drept de vot au de a­les între 218 candidaţi.

Pentru jud­eţul Iaşi au fost pregătite în­ total 1.644.000 de b­uletine de vot, câte ­822.000 pentru fiecare Camer­ă reprezentantivă în ­Parlament.­

Ştampile pierdute sau arse în mai multe secţii din ţară

Mai multe incidente au fost înregistrate de la deschiderea urnelor, în mai multe secţii de vot din ţară, ştampilele fiind pierdute sau arse la secţii din Bihor, Buzău sau Hunedoara, au precizat pentru MEDIAFAX surse din cadrul birourilor electorale judeţene.

În comuna Almaşu Mic din judeţul Hunedoara, una dintre ştampile nu a fost găsită la începutul scrutinului, fiind a fost înlocuită, o ipoteză fiind că a fost aruncată în foc, susţin surse din cadrul Biroului Electora Judeţean (BEJ). Aceleaşi surse susţin că la Secţia 31 din Deva una din ştampile a fost aruncată între hârtii, fiind înlocuită.

În niciunul dintre cazuri nu a fost afectat procesul electoral.

În localitatea Poşta Câlnău din judeţul Buzău, la una dintre secţii, mai multe ştampile au ajuns în foc. Incidentul s-a petrecut după deschiderea urnelor astfel că votul a fost suspendat până a fost adusă o altă ştampilă, susţin surse BEJ.

Citeşte aici toate informaţiile despre alegerile parlamentare 2016

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INCIDENTE,
MAI,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.