Un înalt oficial al Băncii Centrale Europene anunţă o victorie de care se poate bucura toată lumea: Explozia preţurilor se va calma mai repede decât se prognozase anterior. Nu e nevoie de o recesiune ca să rezolvăm această problemă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 iulie 2023 7769 afişări

Un înalt oficial al Băncii Centrale Europene anunţă o victorie de care se poate bucura toată lumea: Explozia preţurilor se va calma mai repede decât se prognozase anterior. Nu e nevoie de o recesiune ca să rezolvăm această problemă

Ignazio Visco, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că inflaţia ar putea scădea mai repede decât a estimat instituţia luna trecută, deoarece scăderea costurilor cu energia continuă să afecteze o gamă mai largă de preţuri, scrie Bloomberg.

„Întrucât am observat, de asemenea, o reducere substanţială a preţurilor la energie, trebuie să ne aşteptăm ca acest lucru să se vadă şi în inflaţia de bază în lunile următoare, cu siguranţă până la sfârşitul anului”, a declarat Visco.

„BCE preconizează că până la sfârşitul anului 2025 va fi de 2% - impresia mea este că s-ar putea ca acest prag să fie atins mai rapid”, a spus Visco, care conduce şi Banca Italiei.

Oficialii intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 25 de puncte de bază în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare. Nu este clar dacă acest lucru va marca sfârşitul călătoriei lor sau dacă cea mai dură campanie de înăsprire a normelor de politică monetară din istoria băncii centrale va continua la următoarea reuniune programată în septembrie.

Economiştii se aşteaptă ca aceasta să aibă loc, potrivit unui sondaj Bloomberg publicat săptămâna aceasta, ceea ce ar însemna aducerea ratei de depozit la 4%, de la 3,5% în prezent. În timp ce oficialii mai fermi au sugerat că majorările ar trebui să se extindă până în toamnă, alţii se tem de daunele aduse expansiunii economice după ce zona euro a intrat în recesiune în timpul iernii.

„Există riscul de a încerca să facem prea mult dintr-o dată şi asta ar putea provoca probleme. Există şi riscul de a face mult prea puţin, trebuie să fim prudenţi”, a mai spus Visco.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat luni pentru Bloomberg că se aşteaptă la o nouă majorare în această lună şi că orice decizie în septembrie va depinde de date.

Factorii de decizie politică sunt îngrijoraţi în special de inflaţia de bază, care a fost foarte rigidă. Luna trecută a crescut la 5,4%, deşi BCE a prognozat că aceasta va încetini la 2,2% în trimestrul al patrulea din 2025.

Visco, care urmează să se retragă la sfârşitul acestui an, a declarat că este încrezător că BCE îşi poate îndeplini sarcina fără a declanşa o încetinire economică.

„Nu cred că este nevoie de o recesiune. Putem dezumfla economia fără o recesiune. Trebuie să fim atenţi la acest aspect”, a mai declarat oficialul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.