În ce industrii urmează concedieri după cele din tehnologie?

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 10 martie 2023 145 afişări

În ce industrii urmează concedieri după cele din tehnologie?

Încă o săptămână, încă o rundă de concedieri. De data asta Meta adaugă încă cateva mii de disponibilizări celor 11.000 pe care le-a făcut deja în Noiembrie, scrie Alex Webb într-o analiză pentru Bloomberg.

Astfel se ridică întrebarea: chiar şi după miile de disponibilizări pe care le-am văzut în ultimele luni, ce industrii ar putea căuta să dea şi mai mulţi oameni afară? Răspunsul, bazat pe o analiză a câştigurilor şi a performanţei acţiunilor, pare să fie sectorul financiar şi cel al sănătăţii.

Iată cum am ajuns la această concluzie. În S&P 500 există 105 companii al căror venit per angajat, suma medie a veniturilor generate de fiecare lucrător, a scăzut de la nivelurile pre-pandemie, adică 2019. Acesta este un indicator destul de bun pentru a arăta cât de eficient este condusă o companie. Înseamnă că fie vânzările au scăzut, fie conducerea a angajat noi oameni mai repede decât ar putea extinde afacerea.

Dintre aceste 105 de acţiuni, aproximativ 60 au depăşit piaţa mai largă în ultimul an. Acest lucru v-ar putea conduce la concluzia că există mai puţină presiune asupra echipei executive pentru a îmbunătăţi profitabilitatea. Desigur, nu va fi întotdeauna cazul. Meta a avut rezultate mai bune decât S&P 500, nu în ultimul rând din cauza concedierilor sale anterioare, dar asta nu pare să-l împiedice pe directorul executiv Mark Zuckerberg să reducă mai multe locuri de muncă. Scăderea cu 14% a veniturilor per angajat al gigantului reţelelor sociale din 2019 până în 2022 a fost una dintre cele mai extreme scăderi în rândul companiilor din indice.

Eliminarea acelor companii lasă 45 de acţiuni care ambele au performanţe sub restul pieţei şi au vânzări în scădere per angajat. Şi în cadrul acestui grup, cea mai mare cohortă sunt cele 12 companii financiare, urmate de 10 companii de îngrijire a sănătăţii. Printre acestea se numără Bank of America şi Citigroup din industria bancară, ambele care angajează sute de mii de oameni, precum şi producătorul de dispozitive medicale din Minneapolis Medtronic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
concedieri,
tehnologie,
banci,
sanatate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.