Guvernul Ungariei continuă lupta cu inflaţia: introduce promoţii obligatorii în magazine

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 20 aprilie 2023 62 afişări

Guvernul maghiar vrea să se a­sigure că rata inflaţiei va fi alcătuită dintr-o singură cifră până la finalul anului, iar în acest sens a anunţat că va introduce un sistem de monito­rizare a preţurilor care va include promoţii obligatorii în magazine, potrivit Portfolio.

Guvernul Ungariei continuă lupta cu inflaţia: introduce promoţii obligatorii în magazine

Guvernul maghiar vrea să se a­sigure că rata inflaţiei va fi alcătuită dintr-o singură cifră până la finalul anului, iar în acest sens a anunţat că va introduce un sistem de monito­rizare a preţurilor care va include promoţii obligatorii în magazine, potrivit Portfolio.

Măsura plafonării preţurilor a fost deocamdată prelungită până la sfârşitul lunii iunie.

Guvernul a împărţit alimentele de bază în 20 de categorii, iar în fie­care săptămână retailerii trebuie să ofere una dintre acestea la o reduce­re de cel puţin 10% faţă de cel mai mic preţ din ultimele 30 de zile. Astfel de categorii includ, de exem­plu, carnea de pasăre, brânză, pâine, produse de patiserie, legume, fructe, mezeluri.

Măsura promoţiilor obligatorii va intra în vigoare cel târziu la înce­putul lunii iulie.

Deocamdată nu se ştie pe ce pe­rioadă va fi implementată măsura promoţiilor obligatorii. În plus, pre­ţurile vor fi controlate mai strict, ceea ce înseamnă că vor avea loc raiduri în magazine. Siste­mul de monitorizare a preţurilor va intra în vigoare cel târziu la 1 iulie.

Purtătorul de cuvânt al guver­nului, Alexandra Szentkiralyi, a de­cla­rat că detaliile ultimelor măsuri sunt în curs de elaborare, iar măsura privind promoţiile obligatorii va a­fecta în primul rând marile lanţuri de retail şi nu se va aplica magazinelor mici.

Alimentele s-au scumpit în mar­tie cu 43% în Ungaria în termeni lunari.

În prezent, nu există nicio propu­nere pe masa guvernului pentru o nouă îngheţare a preţului la benzină, iar preţurile sunt în scădere, dar „nimic nu poate fi exclus, a afirmat şeful de cabinet al premierului ma­ghiar Viktor Orban, Gergely Gulyas.

„Este necesar să aşteptăm să vedem cum evoluează preţurile la carburanţi“, a adăugat acesta.

Preţurile de pe piaţă erau mai mari decât în prezent când a fost introdus plafonul preţului la benzină. Potrivit ministrului, nu există o astfel de propunere, însă dacă preţurile carburanţilor vor creşte din nou, pot începe negocieri.

Privitor la inflaţie, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a afirmat că este imposibil de spus la ce nivel se va situa inflaţia la sfârşitul anului. Mai multe analize economice arată că inflaţia va fi cu 1-2-3% mai mare decât se aşteaptă guvernul, însă acesta îşi susţine deocamdată prognoza.

Ungaria are una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei, de peste 25%, aceasta erodând puternic cererea de consum şi împingând economia ţării în recesiune tehnică.

Inflaţia anuală s-a temperat pentru a doua lună consecutiv în martie, menţinându-se însă la 25,2%.

Recent, viceguvernatorul băncii centrale ungare Barnabas Virag a declarat că rata de scădere a inflaţiei se poate accelera din aprilie, dezinflaţia putând fi cu adevărat abruptă de la jumătatea anului. Inflaţia cu o singură cifră este realizabilă până la sfârşitul anului, a subliniat acesta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.