Guvernul Ciucă plafonează tarifele la energie, pentru a combate explozia preţurilor: La electricitate, preţurile pornesc de la 0,68 şi ajung până la 0,8 lei/ kW pentru consumatorii casnici. La gaze, preţul va fi de 0,31 lei/mc

Autor: Ştefan Stan Postat la 24 februarie 2022 51 afişări

Guvernul Ciucă plafonează tarifele la energie, pentru a combate explozia preţurilor: La electricitate, preţurile pornesc de la 0,68 şi ajung până la 0,8 lei/ kW pentru consumatorii casnici. La gaze, preţul va fi de 0,31 lei/mc

Monitorizăm şi evaluăm permanent intrările şi ieşirile de gaze naturale peste tot prin ţară, pentru a putea lua, în funcţie de evoluţai situaţiei, măsurile de redresare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. Am decis o nouă serie de măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an şi vor garanta previzibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie, spus premierul Nicolae Ciucă într-o conferinţă de presă. 

La electricitate, pentru clienţii casnici, am stabilit: introducerea unui tarif special de 0,68 lei/ kW cu TVA inclus., pentru gospodăriile cu un consum lunar sub 100 kW. Sunt peste 4 mil gospodării care se încadrează la acest tip de consum, Alte 4 mil de gospodării care au un consum între 100 şi 150 de KW vor avea un tarif de 0,8 lei/kW cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 mld. lei. Pentru clienţii non-casnici, IMM-uri, instituţii publice, spitale, grădiniţe, lăcaşe de cult, primării, universităţi, etc., va fi un tarif unic de 1 leu/ kW cu TVA inclus.Impactul estimat pentru măsurile de spirjin ale acestor categorii de benficiari este de 5,54 mld. lei.

Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat, care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total, impactul bugetar estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 mld. lei până la sfârşitul acestui an. La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 mc vor avea un tarifc de 0,31 lei/ kW. Impact estimat: 2,8 mld. lei până la finalul anului. Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/ kW. Impact estimat: 2,5 mld. lei până la finalul anului, fără marii consumatori. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze naturale,
masuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.